Brussel wil gedragscode voor staatsfondsen

De rijke staatsfondsen uit China, Saudi-Arabië en andere landen moeten een gedragscode aanvaarden voor hun investeringen in Europa. Dat zal de Europese Commissie woensdag voorstellen.

ANP

De staatsfondsen kopen momenteel veel belangen in bedrijven in Europa en de VS. Sommigen vrezen dat de staatsbedrijven daar politieke acties mee kunnen uitvoeren.

'De nadruk van hun investeringen zou op de commerciële motieven moeten liggen, niet op nationale of strategische overwegingen,' zei EU-commissaris Peter Mandelson (Handel) zaterdag in de Financial Times.

Mandelson denkt dat de staatsfondsen zo'n gedragscode aanvaarden. 'Anders groeit de druk voor wetten die hen verplichten om minstens hun investeringen te openbaren.'

China beklaagde zich vrijdag nog over de Europese argwaan tegen staatsfondsen. De Chinese centrale bank waarschuwde dat dit handelsspanningen veroorzaakt, met schade voor de wereldeconomie.

EU-commissaris Mandelson verzekerde zaterdag de investeringen van de staatsfondsen te verwelkomen. 'We moeten positief zijn, niet paranoïde, over de operaties van staatsfondsen.'

Recent kochten Chinese fondsen belangen in Amerikaanse banken, die dringend geld nodig hadden wegens de kredietcrisis.

Staatsfondsen beschikken momenteel over zo'n 2,5 tot 3 biljoen dollar. Verwachting is dat hun geldvoorraden de komende jaren aanzwellen. De olielanden verdienen momenteel immers veel geld door de hoge olieprijs en de export van China groeit tientallen procenten per jaar.

De Nederlandse regering concludeerde deze maand dat geen groot pakket maatregelen nodig is tegen eventuele onwenselijke overnames door buitenlandse staatsfondsen. Slechts hier en daar is aanvulling op de regels nodig.

President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) vindt dat de groeiende investeringen door staatsfondsen in westerse banken scherp in de gaten moeten worden gehouden. Maar volgens hem moet de 'dreiging van staatsfondsen voor onze economie niet worden overdreven'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden