Brussel wil Europese wijn verbeteren

De Europese wijnbouw gaat op de schop. Het officiële doel van wat een grootscheepse herstructurering van de sector moet worden, is het verbeteren van de kwaliteit van de Europese wijnen....

Van onze correspondent

Geert-Jan Bogaerts

BRUSSEL

De Europese Unie gaat in het voorstel van Fischler 50 procent meer geld beschikbaar stellen voor de wijnbouw. Nu slokt deze sector nog bijna 1,8 miljard gulden op in de landbouwbegroting, dat moet ruim 2,7 miljard worden. Het is dan ook de vraag of de ministers van Landbouw van de vijftien EU-landen, die de voorstellen moeten goedkeuren, zonder slag of stoot akkoord gaan.

Vooral de zuidelijke lidstaten, waar veel wijn geproduceerd wordt, hebben aangedrongen op een ander beleid. Zij zagen met lede ogen hoe Chileense, Zuidafrikaanse en Oosteuropese wijnen steeds populairder werden bij de consument. De productie van belangrijke EU-producenten als Frankrijk (min 15 procent) en Spanje (min 33 procent) is in de afgelopen jaren behoorlijk afgenomen.

Fischler meent dat deze teruggang een halt toegeroepen kan worden door verbetering van de kwaliteit van de Europese wijnen. 'Dat is de enige manier waarop de sector zijn concurrerend vermogen kan behouden en zich tot in de volgende eeuw kan ontwikkelen', liet hij weten. Hij merkt op dat kwaliteitswijnen terrein winnen ten koste van de goedkopere tafelwijnen.

Het extra geld zal grotendeels worden uitgegeven aan onderzoek naar nieuwe druivenrassen en productietechnieken en verplaatsing van wijngaarden. Fischler wil bovendien 'flexibel' omgaan met het wijnbouwareaal. Tot nog toe is nauwelijks uitbreiding van dit areaal mogelijk, om de bestaande telers te beschermen en de prijzen op peil te houden. In beperkte mate zullen echter nieuwe wijnbouwgebieden ontwikkeld worden.

Producenten van consumptie-alcohol, dat wordt gebruikt om porten en gedestilleerde dranken te maken, kunnen bovendien blijven rekenen op een jaarlijkse subsidie van 666 miljoen gulden. Die subsidie wordt door handelspartners gezien als protectionisme.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden