Brussel werkt aan soepeler EU-regels begroting

De Europese Commissie komt vrijwel zeker op vrijdag met voorstellen om het omstreden stabiliteitspact voor de euro te versoepelen, melden bronnen dinsdag....

ANP

Voor de introductie van de euro hebben de EU-landen afgesproken de tekorten op hun begroting in te perken, omdat anders de munt verzwakt en de rente stijgt. Doordat Duitsland en Frankrijk de regels al jaren overtreden, en doordat het Europees Hof van Justitie zich er over heeft uitgelaten, wil de Europese Commissie de afspraken soepeler toepassen. De Europese ministers van Financiën spreken volgende week vrijdag voor het eerst over de ideeën, onder voorzitterschap van minister Zalm.

Een van de voorstellen is om een tekort van boven de 3 procent bruto binnenlands product tijdelijk toe te staan als landen jarenlang kampen met een lage economische groei. In de oorspronkelijke regels was dat alleen geoorloofd bij een fikse krimp (minimaal 0,75 procent bruto binnenlands product per jaar) van de economie. Verder zouden landen meer tijd moeten krijgen om het tekort terug te dringen. Momenteel moeten ze binnen één jaar na constatering van de overtreding weer onder de 3 procent zitten. Een ander idee is om minder streng te zijn voor landen die veel minder presteren dan theoretisch mogelijk is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden