Brussel vraagt 2,4 miljard euro voor satellieten

De Europese Commissie stevent af op een voorstel waarbij de EU-landen snel 2,4 miljard euro moeten betalen voor de bouw van dertig gps-satellieten....

ANP

Dat bedrag komt bovenop de 1,2 miljard euro die al is uitgegeven. De snelle betaling is nodig omdat een groep bedrijven donderdag definitief afziet van hun aandeel in de bouw van de zogeheten Galileo-satellieten.

De betaling zou voor Nederland omgerekend uitkomen op een factuur van 96 miljoen euro. Nederland betaalt namelijk ongeveer 4 procent van de EU-uitgaven.

Europees Commissaris Jacques Barrot (Verkeer) vindt de snelle betaling door de EU-landen de meest voor de hand liggende oplossing, zo zei zijn woordvoerder donderdag. Het alternatief is om te stoppen of om het project flink te beperken.

De Europese Commissie beslist woensdag 16 mei over het voorstel aan de EU-landen. Minister van Financiën Wouter Bos zei maandag al ‘argwanend te staan tegenover alles wat extra EU-geld kost’. Zijn voorganger Gerrit Zalm was al sceptisch bij het prille begin van het plan.

De Europese vereniging van belastingbetalers waarschuwde woensdag al voor ,een massagraf voor belastingbetalers door een EU-prestigeproject.’

De Brusselse woordvoerder redeneerde donderdag echter dat de EU-landen uiteindelijk goedkoper uit zijn door het geld snel te betalen. ‘Het is als bij het leasen of kopen van een auto. Als je least betaal je later maar toch meer. Als je een auto cash betaalt, ben je goedkoper uit’.

De woordvoerder voegde er nog aan toe dat nog nergens op de wereld gps-satellieten zijn gebouwd met geld van het bedrijfsleven. Ze zijn steeds met belastinggeld betaald.

Plan is voorlopig dat de exploitatie van de satellieten, zodra die in de lucht hyangen, wel uit handen wordt gegeven aan bedrijven. Denkbaar is dat de EU-landen dan een deel van hun investering terugverdienen.

De dertig satellieten zijn bedoeld voor allerlei navigatiesystemen, als alternatief voor het Amerikaanse gps. Nederland had interesse om het Galileoproject te gebruiken voor het rekeningrijden.

Van de derig geplande satellieten is er inmiddels eentje al gelanceerd, na testen bij het ruimtevaartcentrum Estec in Noordwijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden