nieuws

Brussel voorziet ruime economische groei: ‘Schaduw van covid-19 trekt weg’

De economische groei in de eurolanden loopt dit én volgend jaar op naar ruim vier procent. Daarmee zit de bedrijvigheid in de lidstaten eind 2022 weer op het pre-coronapeil, zo blijkt uit de economische voorjaarsramingen die de Europese Commissie vanmorgen presenteerde.

Terrasgangers op het Neude in Utrecht. Beeld ANP
Terrasgangers op het Neude in Utrecht.Beeld ANP

‘De schaduw van covid-19 trekt weg’, zei Commissaris Gentiloni (economie) in een toelichting op de ramingen. ‘Na een zwakke start begin dit jaar, voorzien we sterke groei in zowel 2021 en 2022.’ Dit jaar zal de groei in de 19 eurolanden gezamenlijk 4,3 procent bedragen, een half procent meer dan in februari werd voorspeld. Volgend jaar houdt de Commissie rekening met 4,4 procent groei. De economische opleving volgt op een ongekende krimp met 6,6 procent in 2020.

Voor Nederland raamt de Commissie de groei dit jaar op 2,3 procent en volgend jaar op 3,6 procent. Dat is lager dan het gemiddelde in de eurozone, maar de krimp in Nederland afgelopen jaar (3,7 procent) was ook fors minder dan in de meeste andere eurolanden.

De sterkste groeiers dit jaar zijn volgens de Commissie Spanje (5,9 procent) en Frankrijk (5,7 procent), landen die in 2020 de hardste economische klappen kregen.

Vaccinatiecampagnes

De economieën groeien dit jaar weer omdat de vaccinatiecampagnes in de EU-landen op stoom komen. Regeringen versoepelen de restricties, waardoor bedrijven weer volop kunnen draaien. Vooral voor de toeristische en kunstsector, de horeca en beroepen in de dienstverlening is dit van groot belang.

Het economisch herstel wordt volgens de Commissie aangejaagd door consumptieve uitgaven van de burgers, door de aantrekkende export en hoge publieke en private investeringen. Over Nederland merkt de Commissie op dat de lagere export naar het Verenigd Koninkrijk, door de Brexit, wordt gecompenseerd door meer handel met de VS.

De overheidsuitgaven zitten volgend jaar op het hoogste peil in tien jaar, stelt de Commissie. Regeringen hebben de financiële teugels losgelaten, mede omdat de Europese begrotingsregels in 2020 en 2021 tijdelijk zijn opgeschort. Ook heeft de EU een herstelfonds van 750 miljard euro klaargezet, de effecten van die investeringen zijn meegenomen in de economische voorspellingen.

Onzekerheden

De Commissie waarschuwt dat haar ramingen gepaard gaan met de nodige onzekerheden. Zo kunnen nieuwe coronavirusvarianten leiden tot een vierde besmettingsgolf met nieuwe restricties die de groei afzwakken. Minder groei is ook waarschijnlijk als de vaccinproductie tegenvalt. De Commissie waarschuwt ook voor een voortijdig afbouwen van de nationale steunmaatregelen.

De hogere overheidsuitgaven en lage groei in het vorige jaar jagen de begrotingstekorten op. Voor de eurozone bedraagt het gemiddelde tekort dit jaar 8 procent, ruim boven de toegestane 3-procentgrens. Volgend jaar daalt het tekort naar 3,8 procent. Nederland zit hier met 5 procent (2021) en 1,8 procent (2022) ver onder.

De gemiddelde staatsschuld in de eurozone raamt de Commissie op 102,4 procent (2021) en 100,8 procent (2022). Ook hier doet Nederland het met 58 procent dit jaar en 56,8 procent volgend jaar aanzienlijk beter. Griekenland heeft de hoogste staatsschuld (208,8 procent), gevolgd door Italië (159,8 procent).

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden