Brussel: voedingsinformatie op voorkant verpakking

Informatie over vet, suiker, zout en calorieën moet voortaan op de voorkant van verpakte voeding. De letters moeten ook minstens 3 millimeter groot zijn....

De Europese Commissie heeft dat woensdag voorgesteld aan het Europees Parlement en de EU-landen. ‘De informatie is nu te vaak onleesbaar klein en weggestopt op de achterkant of zijkant van verpakkingen’, vindt Europees Commissaris Markos Kyprianou (Gezondheid).

Doel is dat consumenten dankzij de informatie niet te veel vet, suiker of zout eten. Nu is een op de vier Europeanen te zwaar. De gegevens moeten ook bruikbaar zijn voor mensen met een dieet, zoals suikerzieken of mensen met een hoge bloeddruk.

Veel consumenten raken in verwarring door allerlei cijfers en systemen over de voedingswaarden. De ene fabrikant duidt de ingrediënten aan in grammen, de andere als percentage van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.

De Europese Commissie wil meer eenheid brengen in alle manieren om de gegevens te presenteren. Ze laat aan bedrijven en EU-landen over hoe ze de informatie presenteren, bijvoorbeeld met kleuren of staafdiagrammen.

De Consumentenbond vindt dat het voorstel niet ver genoeg gaat. De bond wil een EU-plicht tot groene, oranje en rode bolletjes die aangegeven of een product veel of weinig vet, calorieën, suiker en zout bevat. ‘In Engeland wordt dit verkeerslichtsysteem door een aantal producenten al met succes toegepast’, aldus de bond.

Kyprianou ziet verplichte kleurtjes echter niet zitten. ‘Te simpel’, zei hij desgevraagd. ‘Je zou de indruk krijgen dat Brussel voorschrijft wat je moet eten. Dat gaat te ver.’

Europarlementslid Dorette Corbey (PvdA) zal in het parlement wel pleiten voor simpele symbolen. ‘Kleurtjes, smiley's of een sterrensysteem: het maakt me niet uit. Als mensen maar in een oogopslag zien of er veel suiker, zout of vet in zit’, zei Corbey. ‘Een getal als 120 of 160 calorieën zegt mensen gewoon te weinig.’

Het parlement sprak zich al eens uit voor symboolaanduidingen. Corbey: ‘Het is afwachten of dat zo blijft na al het lobbyen van het bedrijfsleven.’

Het voorstel komt waarschijnlijk volgend jaar ter stemming in het parlement en de EU-landen. Invoering is dan nog minstens een jaar later.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden