Brussel vermoedt gaskartel

Eurocommissaris Kroes (Mededingingsbeleid) heeft woensdag invallen laten verrichten bij een aantal grote gasbedrijven in vijf EU-landen, waaronder Duitsland, Italië en Oostenrijk....

Van onze correspondent Bert Lanting

Enkele van de grootste Europese energiebedrijven kregen gisterochtend bezoek van ambtenaren die de administratie kwamen inspecteren. In Duitsland werden invallen gedaan bij de energiegiganten E.On en RWE. Ook het Franse Gaz de France gaf toe dat het inspecteurs uit Brussel op de stoep had gekregen. Verder werden de boeken van de Belgische ondernemingen Distrigaz en Fluxys geïnspecteerd.

Volgens Kroes’ woordvoerder Jonathan Todd worden de bedrijven ervan verdacht dat ze ‘onder één hoedje spelen om de prijzen hoog te houden en concurrenten buiten de markt te houden’. Volgens hem maakt de Commissie zich vooral zorgen over de greep die de bedrijven hebben op de pijpleidingen. Daardoor is het voor nieuwkomers heel moeilijk een voet tussen de deur te krijgen op de energiemarkt.

Hij beklemtoonde echter dat de invallen niet betekenen dat de bedrijven inderdaad schuldig zijn aan overtreding van de Europese concurrentieregels. Het onderzoek bevindt zich volgens hem nog maar in de ‘beginfase’ en kan nog jaren duren.

Kroes kondigde begin dit jaar al aan dat de Commissie maatregelen tegen energiebedrijven overwoog. Ze waarschuwde energiebedrijven toen al niet naar de papierversnipperaar te grijpen om te proberen haar inspecteurs te misleiden.

Volgens Todd besloot Kroes tot de invallen op basis van aanwijzingen die haar medewerkers hebben gevonden bij een grootscheeps onderzoek naar de energiesector. Als gevolg van dat onderzoek kondigde de Commissie in april al juridische stappen aan tegen een reeks landen die zich in de ogen van Brussel niet hebben gehouden aan de afspraken om de energiemarkt te liberaliseren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden