Brussel verlaagt subsidies suiker

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, heeft woensdag besloten tot een flinke verlaging van de vaste subsidies voor suiker van 63 cent per kilo in 2006 tot 38,5 cent in 2009...

ANP

Boeren en suikerfabrieken dienen door de prijsverlaging de concurrentie aan te gaan met goedkopere, niet-Europese producenten. De Europese ministers van Landbouw moeten in november nog met het voorstel. Het Europees Parlement heeft in deze zaak alleen adviesrecht.

Als het plan doorgaat, is de teelt van suikerbieten veel minder rendabel, vooral in EU-lidstaten als Italië en Portugal. Voor Nederland is de invloed ‘beperkt', verwacht een studie van de Europese Commissie. Nederland heeft een relatief gunstig klimaat en een goede efficiëntie.

De Europese Commissie wil voor 2006 40 miljoen euro ter beschikking stellen om de negatieve gevolgen van de nieuwe regeling voor ontwikkelingslanden op te vangen.

Europees commissaris Fischer Boel (Landbouw) noemt de maatregel ‘onvermijdelijk’. De WTO eist dat de EU meer niet-Europese leveranciers toelaat. De WTO heeft de unie daarvoor ook al veroordeeld. Bovendien is de Europese suikerprijs drie keer zo hoog als de prijs op de vrije wereldmarkt.

Minister Veerman van Landbouw is vóór de hervorming. Hij vindt echter wel dat de omslag niet te snel mag gaan. Ook over de import heeft hij vragen. Veerman vindt dat de hervorming vooral ten goede moet komen aan arme boeren in ontwikkelingslanden en niet zozeer aan grote suikerproducenten in Australië, Brazilië en Thailand.

Suiker is het laatste grote landbouwgewas dat de Brusselse bescherming gaat verliezen. Vertegenwoordigers van de suikersector demonstreerden dinsdag al op het Plein in Den Haag, omdat zij harde klappen vrezen. Boeren en personeel van de suikerfabrieken stellen dat in Nederland ruim 11.000 banen op het spel staan. Fischer Boel komt gedupeerde boeren wel tegemoet. Volgens het plan vergoedt Brussel de boeren voor circa 60 procent van hun inkomstenverlies.

De ingrepen in de suikersector in Europa gaan niet ver genoeg voor de Europese consumentenorganisatie BEUC. ‘Consumenten hoeven weliswaar niet meer te betalen voor de dumping van suiker op de wereldmarkt, maar zij zullen wel excessief moeten bijdragen aan de herstructurering van de Europese suikermarkt’, stelde BEUC woensdag in een verklaring.

Volgens de organisatie moet er meer aandacht komen voor de compensatie van arme boeren in ontwikkelingslanden. De internationale ontwikkelingsorganisatie Oxfam stelde afgelopen week al dat de voorstellen van Europees commissaris Fischer Boel (landbouw) voor de suikersector vooral de Derde Wereld zullen treffen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden