Brussel telt zeker 1.700 bankenlobbyisten

De bankenlobby in Brussel blijkt omvangrijk. Er lopen 'ten minste' 1.700 lobbyisten rond om Europees beleid te beïnvloeden. Aan dat lobbywerk hangt een prijskaartje van circa 120 miljoen euro per jaar.

Jose Manuel Barosso (links), hoofd van de Europese Commissie, en Herman Van Rompuy, president van de Europese Raad, geven een persconferentie. Beeld afp
Jose Manuel Barosso (links), hoofd van de Europese Commissie, en Herman Van Rompuy, president van de Europese Raad, geven een persconferentie.Beeld afp

Dat stelt onder meer de Corporate Europe Observatory, een organisatie die de handel en wandel in Brussel in de gaten houdt, in een vandaag verschenen studie naar de omvang van de lobbykracht van de financiële sector.

Volgens de studie gaat het om zeker 700 verschillende organisaties uit de financiële sector, zoals banken en investeringsmaatschappijen. Andere lobbygroepen, zoals vakbonden of particuliere organisaties, spelen bij de beïnvloeding van financieel beleid in Europa nauwelijks een rol, concluderen de onderzoekers.

Ook in adviesgroepen aan de Europese Commissie zitten veel lobbyisten uit de financiële wereld, stelt het rapport. 70 procent van alle adviseurs in deze groepen hadden directe banden met de financiële sector.

Uit Groot-Brittannië komen de meeste financiële lobbyorganisaties, op ruime afstand gevolgd door Duitse en Franse instellingen. Van de naar schatting 1700 financiële lobbyisten zijn er 1250 officieel geregistreerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden