Brussel steunt Urker vissers ter voorkoming werkloosheid

De vissers in Urk krijgen speciale steun uit Brussel om hen aan nieuwe banen te helpen nu de Europese beperking van de visvangst hun bestaan bedreigt....

ANP

ANP

BRUSSEL

Deze pacten zijn opgezet om plaatselijke initiatieven voor het scheppen van banen en het helpen van langdurig werklozen aan te moedigen. Inmiddels zijn er 89 van dit soort verbonden over de hele Europese Unie, zo maakte Europees commissaris Wulf-Mathies (regionaal beleid) donderdag bekend. Voor hen is zo'n 40 miljoen gulden aan steun beschikbaar.

De pacten van onder anderen werkgevers, arbeidsbureaus, vakbonden, lokale bestuurders, Kamers van Koophandel en sociale diensten broeden actieplannen uit om de werkgelegenheid in hun regio's te stimuleren. 'Een vorm van zelfhulp om hopeloos lijkende situaties aan te pakken en nieuwe wegen in te slaan', omschreef Wulf-Mathies donderdag de initiatieven die onderdeel zijn van het totale Europese werkgelegenheidsbeleid.

Nederland telt drie pacten. Behalve in Flevoland met een werkloosheid van 13,6 procent, bestaan er verbonden in Limburg (12,5 procent) en Brabant (5,6 procent). Het nog maar drie maanden oude pact in Flevoland heeft volgens coördinator Jop Fackeldey al 130 langdurig werklozen aan de slag geholpen. Streven van het verbond is de banengroei van 3 naar 3,5 procent op te trekken .

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden