Brussel: Slowakije klaar voor euro

De Europese Commissie vindt dat Slowakije aan de criteria voldoet om de euro in te voeren. Als de ministers van Financiën van de EU in juli akkoord gaan, wordt Slowakije op 1 januari volgend jaar het zestiende EU-land met de Europese eenheidsmunt....

ANP

De Slowaakse regering had de Europese Commissie dit voorjaar gevraagd de Slowaakse kroon te mogen inruilen voor de euro. De Europese Commissie stelde dat Slowakije de vereiste lage inflatie, stabiele wisselkoers en beperkte overheidsschuld heeft.

EU-commissaris Almunia spoorde de Slowaakse regering wel aan om de praktische voorbereidingen te versnellen voor invoering van de euro: ‘Slowakije moet ook meer ambitieus zijn om het begrotingstekort te verkleinen en de inflatie laag te houden.’

De vijf miljoen inwoners van het land blijken huiverig voor de euro. Een recente enquête toonde aan dat 65 procent tegen de komst van de euro is. De inwoners vrezen drastische prijsverhogingen, zoals die ook in andere landen ontstonden bij de komst van de euro. Slovenië, dat vorig jaar januari overging op de euro, kampt momenteel met prijzen die meer dan 6 procent hoger zijn dan een jaar geleden.

In principe moeten alle EU-landen de euro invoeren zodra ze voldoen aan de criteria van het Verdrag van Maastricht. Alleen Denemarken en Groot-Brittannië hebben een officiële ontheffing van deze plicht gekregen.

De Europese Commissie bespeurt dat de niet-eurolanden vooruitgang boeken op weg naar de invoering. Maar elk van deze landen voldoet nog niet aan alle voorwaarden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden