Brussel prijst Bos om verantwoordelijkheid

De Europese Commissie looft minister Wouter Bos (Financiën) om de snelle en uitgebreide verklaring waarin hij stelt dat het EU-landbouwgeld in Nederland vorig jaar goed is besteed....

ANP

Nederland is het eerste land dat zo'n verklaring in Brussel heeft ondertekend. Denemarken, Zweden en Groot-Brittannië zullen het Nederlandse voorbeeld volgen, zei minister Wouter Bos (Financiën) maandag bij de ondertekening in Brussel.

De zogeheten nationale verklaring moet de Europese Rekenkamer helpen bij het goedkeuren van de EU-jaarrrekening. Wegens gebrek aan informatie uit de EU-landen weigert de rekenkamer nu al twaalf jaar achtereen haar goedkeuring.

‘Nederland heeft steeds een leidende rol gespeeld bij invoering van deze verklaring’, zei Europees Commissaris Siim Kallas (Fraudebestrijding). ‘Nederland was 2,5 jaar geleden de enige die onze mening deelde over de verklaring. Nu is er veel meer belangstelling.’

De verklaring wordt vanaf volgend jaar verplicht voor alle EU-landen, maar in een beperktere vorm dan Nederland doet. Volgens Bos helpt de verklaring om het vertrouwen te winnen van de Europese burger, dat zijn belastinggeld goed besteed wordt.

Minister Bos verklaarde schriftelijk dat hij ‘naar zijn beste weten een redelijke mate van zekerheid kan geven van de rechtmatigheid en wettelijkheid’ van de besteding van de EU-landbouwgelden in Nederland. Hij maakte wel een voorbehoud voor een EU-onderzoek naar bepaalde controles en een lopende zaak over terugbetaling van 6 miljoen euro aan Brussel.

Mocht er toch fraude blijken bij de EU-landbouwgelden, dan verwacht minister Bos in Brussel op het matje geroepen te worden. ‘Ik ben verantwoordelijk’, zei hij. ‘Maar ik geloof dat de besteding correct is. Ik zie het met vertrouwen tegemoet.’

Het idee voor een nationale verklaring is afkomstig van Europarlementslid Jan Mulder (VVD) en een Britse collega. Volgens hem zou de Europese Rekenkamer in 2010 de eerste goedkeurende verklaring kunnen afgeven, als alle landen goed meewerken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden