Brussel: meer concurrentie energiemarkt

De Europese Commissie wil meer concurrentie op de interne energiemarkt. Europa moet minder afhankelijk worden van bijvoorbeeld gas en olie uit Rusland....

ANP

De Commissie wil ook dat de lidstaten in 2020 fors minder kooldioxide (CO2) uitstoten dan eerder is afgesproken. De opwarming van de aarde moet beperkt blijven tot 2 graden Celsius.

Dat blijkt uit een ‘strategierapport’ van de Europese Commissie van 900 pagina's over energie en klimaatbeheersing. Details van het rapport worden op dit moment nog besproken door de eurocommissarissen. De EU moet in 2020 minimaal 20 procent minder broeikasgassen uitstoten dan in 1990. Het doel zoals Europa zich eerder in het Kyoto-protocol stelde, was 8 procent minder in 2012.

De Commissie wil bovendien alle rijke geïndustrialiseerde landen uitdagen om een reductie van 30 procent in 2020 na te streven. Maar zolang daarover geen overeenstemming is, moet de EU zich eenzijdig committeren aan 20 procent. In 2050 moet de uitstoot van gassen die verantwoordelijk zijn voor de opwarming van de aarde zijn teruggebracht tot de helft van de uitstoot in 1990.

Commissie dreigt energiegiganten

De Europese Commissie heeft woensdag de energiegiganten in de Europese Unie gedreigd met juridische stappen als ze de kansen voor nieuwkomers op de energiemarkt blijven frustreren. Er zijn ‘ernstige problemen’ op het gebied van eerlijke concurrentie, aldus eurocommissaris Neelie Kroes (mededinging) woensdag.

Consumenten zijn daarvan de dupe. Er is nog veel te veel sprake van marktconcentratie, een gebrek aan vrije toegang tot infrastructuur voor nieuwkomers en geheime afspraken tussen energiereuzen. Dat blijkt uit anderhalf jaar onderzoek door de ambtenaren van Kroes, die het rapport ‘onaangenaam leesvoer’ noemde voor veel energiebedrijven.

‘Nieuwe industriële revolutie’

Volgens voorzitter José Manuel Barroso van de Commissie is het energierapport het meest ambitieuze plan voor klimaatbeheersing ooit. Barroso pleit voor een ‘nieuwe industriële revolutie’: meer concurrentie in de energiesector, minder uitstoot van schadelijke stoffen en meer zekerheid over energievoorzieningen op de lange termijn. Europa zou leidend moeten zijn bij deze wereldwijde revolutie. Het rapport van 900 pagina's moet de basis vormen voor een top van EU-leiders in maart in Duitsland.

Het commissierapport wijst op de voordelen van kernenergie (minder uitstoot van broeikasgassen), maar laat de keus voor of tegen nucleaire energie over aan de EU-landen zelf. Volgens het document is er de komende 25 jaar 900 miljard euro nodig om de energiesector te vernieuwen en klaar te maken voor schonere energie en een toegenomen vraag.

Milieubeweging teleurgesteld

Milieubewegingen zijn teleurgesteld over het rapport van de Commissie. ‘De EU kiest opnieuw voor fossiele brandstoffen’, stelt Milieudefensie. ‘De EU erkent dat een reductie in de uitstoot van broeikasgassen van 30 procent voor 2020 noodzakelijk is; zij committeert zich echter aan slechts 20 procent. Daarmee toont de EU gebrek aan leiderschap. Het energiebeleid van de EU blijft blindvaren op fossiele brandstoffen en vergeet energiebesparing, het belangrijkste instrument om klimaatverandering te stoppen en leveringszekerheid te garanderen.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden