Brussel lanceert Pan-Europees pensioenplan

Voor eurofoben moet het een nachtmerrie zijn, maar de Europese Commissie is bezig met een Europese pensioenvoorziening. Donderdag lanceerde Brussel een voorstel voor een Europees aanvullend pensioen, het Pan-Europees Pensioenproduct, kortweg Pepp geheten. Pepp moet het voor Europeanen aantrekkelijker maken zelf voor de oude dag te sparen, zo zei eurocommissaris Valdis Dombrovskis voor financiële stabiliteit.

Peter de Waard
Valdis Dombrovskis. Beeld AFP
Valdis Dombrovskis.Beeld AFP

Slechts 27 procent van de Europeanen tussen de 25 jaar en 59 jaar legt wat opzij voor de oude dag. Daarnaast kennen de meeste Europese landen ook geen collectief pensioensysteem, zoals Nederland. Mensen die stoppen met werken zijn volledig afhankelijk van de staat voor hun inkomen. Met een vergrijzingsgolf voor de deur dreigt dit voor landen onbetaalbaar te worden. De Europese Commissie maakt zich daar grote zorgen over. Het Europese aanvullende pensioen moet het aantrekkelijker maken om zelf te sparen.

'Pepp zal bestaande staats- en bedrijfspensioenen en individuele pensioenproducten niet vervangen', benadrukte Dombrovskis. Hij wil dat Pepp-spaarders dezelfde belastingvoordelen krijgen als mensen die een nationaal product kopen. Volgens de EU-commissaris is de EU-markt voor persoonlijke pensioenverzekeringen nu te gefragmenteerd. In sommige lidstaten kan de consument niet of nauwelijks terecht.

Verzekeraars moeten de producten grensoverschrijdend kunnen aanbieden waardoor er een concurrerende pan-Europese markt ontstaat. Dit moet bijdragen aan de versterking van de Europese kapitaalmarkt.

De Nederlandse pensioenfondsen hadden overigens liever gezien dat de Europese Commissie maatregelen zou hebben genomen voor het stimuleren van collectieve pensioenopbouw, zoals in Nederland. De Pensioenfederatie zegt in een reactie dat een 'door de EU aangestuurde discussie over marktordening niet in het belang is van de deelnemer aan het Nederlandse pensioenstelsel'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden