Brussel bedreigt overname Toys 'R' Us door Blokker

De Europese Commissie dreigt een stokje te steken voor de overname van speelgoedketen Toys 'R' Us door Blokker. Op verzoek van minister Wijers van Economische Zaken voert Brussel een onderzoek uit naar de gevolgen van deze overname voor de verhoudingen op de Nederlandse speelgoedmarkt....

PETER DE GRAAF

Van onze correspondent

Peter de Graaf

BRUSSEL

Na een eerste oriëntatie sluit de Europese Commissie niet uit dat de combinatie een te dominante marktpositie inneemt. Daarom heeft het bestuurscollege gisteren op advies van Europees Commissaris Karel van Miert besloten om een diepgaand mededingingsonderzoek te verrichten.

Meestal is dat een signaal dat Brussel onraad ruikt. Blokker heeft veruit het grootste marktaandeel als detailhandelaar in speelgoed in Nederland. Het concern is eigenaar van de ketens Bart Smit en Intertoys, die 340 winkels tellen.

Toys 'R' Us, een van de grootste speelgoedhandelaars ter wereld, is nauwelijks vier jaar geleden in Nederland begonnen. De keten omvat nu nog negen mega-stores. Na de overname door Blokker worden daarvan drie winkels gesloten.

Met inbegrip van Toys 'R' Us Netherlands stijgt Blokkers aandeel op de Nederlandse speelgoedmarkt van 44 naar 51 procent. De nummer twee, Toypartners in Almelo, heeft 33 procent. Toypartners - een combinatie van de ketens De Speelboom, Wigwam en Techno Train Hobby Center - heeft zich van meet af aan fel verzet tegen de overnameplannen van Blokker. Het bedrijf beschuldigde de concurrent van monopolievorming en vond een gewillig oor bij minister Wijers.

Ook Wijers vindt het onwenselijk dat producenten en importeurs van nieuw speelgoed afhankelijk worden van Blokker, als zij de introductie- en marketingkosten willen terugverdienen. 'De toegang tot de Nederlandse markt wordt hiermee afhankelijk van één enkele marktpartij', schreef hij afgelopen zomer aan de Tweede Kamer.

Maar de Nederlandse wet voorzag vorig jaar nog niet in een mededingingstoets. Daarom stapte Wijers naar de Europese Commissie om onderzoek te vrgen naar de concurrentieverhoudingen. Dat was voor hem de tweede keer; eerder vroeg hij om het mediaconglomeraat Holland Media Groep te toetsen. Dat onderzoek had verstrekkende gevolgen. Van Miert en kompanen dwongen HMG na een slepende procedure tot belangrijke aanpassingen. Zo werd onder meer RTL5 omgevormd tot een nieuwszender.

Voor Blokker dreigt eenzelfde lijdensweg. De Europese Commissie geeft zichzelf vier maanden de tijd om te oordelen of Blokker te dominant is als detailhandelaar en inkoper van speelgoed. Indien Brussel uiteindelijk tot dat oordeel komt, dan zal het aanpassingen vragen om de macht van de combinatie met Toys 'R' Us te breken.

Pikant is dat de Europese Commissie zonder het verzoek van Wijers niets te zeggen zou hebben over Blokker noch HMG. Het is de derde maal dat de Commissie op verzoek van een regering concurrentie-onderzoek verricht met bindende gevolgen. De basis van dat verzoek, artikel 22 van de Concentratieverordening, staat in Brussel bekend als de 'Dutch Clause'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden