Bruinrot schaadt veel aardappeltelers

Een grote partij pootaardappelen die vorig jaar door de Plantenziektekundige Dienst (PD) bruinrotvrij is verklaard, blijkt achteraf toch besmet met deze bacterieziekte....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Bij enkele tientallen van hen is de ziekte al met zekerheid vastgesteld. De andere bedrijven hebben te kampen met verwelking van de aardappelplanten, maar de definitieve diagnose, die in totaal zes weken duurt, is nog niet rond.

Wordt de bacterie op een bedrijf aangetroffen, dan dient de oogst te worden vernietigd en mogen volgens de Europese regels vier jaar lang op het perceel geen aardappels worden geteeld. Dat is een fikse kostenpost waar lang niet alle akkerbouwers voor verzekerd zijn.

Voorzitter A. Maarsingh van de vakgroep akkerbouw van LTO-Nederland schat de schade op ongeveer 10 miljoen gulden. Hij verwacht dat ook de verdachte partijen na de laatste toets door de PD definitief besmet zullen worden verklaard.

Voor zetmeelverwerker Avebe in Veendam leidt de bruinrotuitbraak nog niet tot onrust. Dankzij de hoge zetmeelgehaltes in de aardappelen denkt de coöperatie de geplande opbrengst van een half miljoen ton zetmeel dit jaar wel te realiseren. Daar komt bij dat het bij veel van de besmette partijen om nieuw pootgoed gaat. Dat zou dus volgend jaar wel problemen kunnen opleveren, aldus een woordvoerder.

Sinds 1995, toen bruinrot voor het eerst de kop opstak in Nederland, worden alle partijen pootaardappelen vooraf op de ziekte gecontroleerd door de Plantenziektekundige Dienst in Wageningen. Daartoe worden conform internationale richtlijnen zo'n tweehonderd knollen per 25 ton aardappelen uitvoerig onder de loep genomen en biochemisch bemonsterd.

Volgens ir. A. Oldenkamp van de PD wordt nu uitgezocht hoe de besmette partij, die ongelukkigerwijs onder veel telers is verspreid, heeft kunnen passeren. Daarbij wordt gekeken naar de methode van monstername. Ook wordt bekeken of de natte voorzomer misschien de uitbraak heeft gestimuleerd.

Die is ernstiger dan in voorgaande jaren. In 1995 waren er ongeveer honderd telers bij betrokken; vorig jaar slechts enkele tientallen. De zeer besmettelijke ziekte kan zich verspreiden via het oppervlaktewater.

Boeren die pootaardappelen telen, wordt dan ook aangeraden alleen met leidingwater of ontsmet oppervlaktewater te sproeien. Ook zijn boeren soms actief om langs slootkanten de plant bitterzoet te verwijderen. In dit familielid van de aardappel kan de ziekte overleven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden