Brouw in je eigen keuken het biertje van je voorkeur

Ooit adverteerde een grote Nederlandse brouwer met de slogan: bier zoals bier bedoeld is. Een stel Utrechtse liefhebbers heeft er nu voor gezorgd dat die slogan bewaarheid wordt. Zij ontwikkelden in ruim een jaar tijd een bierbrouwerijtje voor op het aanrecht. Hun Minibrew kan elk soort bier maken.

Via de app ingrediënten bestellen, het recept inscannen en dan de Minibrew laten brouwen.

Voor een lekker biertje kun je als liefhebber naar de slijter of de buurtbrouwerij, of je gaat zelf aan de slag, iets wat steeds meer gebeurt in Nederland. De meeste thuisbrouwers beginnen met een kitje uit de buurtsuper en komen meestal van een koude kermis thuis. 'Bier dat je daarmee maakt, lijkt niet op wat je in de winkel koopt', zegt productontwikkelaar van Minibrew Bart van de Kooij in de kelder van het start-upbedrijfje aan de Utrechtse Nieuwegracht. 'Je krijgt meestal iets dat smaakt naar een oude schoen die drie maanden onder de bank gelegen heeft.'

Poeders in een emmertje mikken, dat is geen brouwen, vinden de mannen. 'Iets maken waarvan je dronken wordt, is niet moeilijk', zegt brouwmeester Ko Hendriks. 'Een lekker biertje is dat wel.' Goed brouwen is lastig; de temperatuur luistert nauw en het proces vergt tijd en aandacht. Zou het niet gaaf zijn een machine te ontwikkelen die al het gedoe uit handen neemt en de thuisbrouwer de mogelijkheid geeft elk gewenst biertje te maken?, dachten Van de Kooij en Olivier van Oord ruim anderhalf jaar geleden.

De mannen droomden van een apparaat dat klein genoeg was om op het aanrecht te kunnen staan en dat makkelijk te bedienen was. Het eerste ontwerp kwam daar nog niet in de buurt: de brouwmachine had de omvang van een flinke laboratoriumkast. Een tweede versie was al een stuk kleiner. 'Die bewees dat het kon', zegt Van de Kooij.

App

De mannen, die inmiddels zelf al ruim een kwart miljoen euro hadden geïnvesteerd, kwamen vorig jaar in contact met een investeerder die brood zag in het project en een half miljoen vrij maakte. Met dat geld kon een bureau worden ingehuurd dat een prototype van een klein apparaat ontwierp. Ook werd een app ontwikkeld waarmee gebruikers op basis van smaakvoorkeuren - de kleur van het bier, de hoeveelheid alcohol, de zoet- of bitterheid - een biertype kunnen kiezen.

Via de app kan een pakket worden besteld van ongeveer 15 euro, waarin de benodigde hop, gist en mout voor een bepaald recept zit, inclusief de bereidingswijze. De volgende dag wordt het pakket bezorgd en kan via de app het recept worden ingescand, waarmee de Minibrew aan de slag gaat. Ingrediënten en water toevoegen en het apparaat voltooit het brouwproces in 3,5 uur. Daarna moet het bier een week gisten in het meegeleverde vijfliter vat. Het concept doet een beetje denken aan de tafelbroodbakmachines die tien jaar geleden populair waren.

'Je kunt er alles mee maken, van lager tot witbier', zegt Van Oord. Nog een voordeel: kleine brouwerijen kunnen er een nieuwe markt mee aanboren aan de andere kant van de wereld. Zo kunnen thuistappers hier straks misschien wel het Nieuw-Zeelandse Yeastie Boys brouwen. Of het Amerikaanse Rogue Beard Beer, met gist uit de baard van de brouwer.

Eerste tien apparaten

Thuisbrouwen is toegestaan, zolang de hoeveelheid alcohol niet boven de 15 procent komt en het bier niet wordt verkocht.

Minibrew begint binnenkort met de productie van de eerste tien apparaten, die in januari worden geplaatst bij testers. In april moeten de eerste 250 reguliere apparaten gereed zijn. Bierliefhebbers kunnen zich daarvoor inschrijven op de crowdfundsite Indiegogo. Goedkoop zijn de apparaten niet, ze worden nu verkocht voor 1.950 dollar. Als de productie goed op gang komt, kan die prijs in de toekomst omlaag, verwachten de mannen.

In de kelder van hun bedrijfje tapt Van Oord een zelfgebrouwen biertje, een donker, Guinness-achtige variant, maar dan wat zoeter. 'Hoe vind je het? Goed he?', zegt hij. 'Hiermee gaan we binnenkort naar Dublin. Kunnen ze proeven hoe goed het echt kan smaken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden