Broos herstel toeristische sector

Het toerisme in Nederland is vorig jaar licht gestegen ten opzichte van 2008. Het aantal overnachtingen in Nederlandse accommodaties nam toe. Met name campings ontvingen meer gasten, het aantal overnachtingen in hotels daalde juist. Dit blijkt uit gisteren gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Van onze verslaggeefster Dorinde Meuzelaar

Ondanks de stijging benadrukt het CBS dat het herstel broos is. Evenals 2008 was 2009 geen goed jaar voor de toeristische sector. Het totaal aantal overnachtingen in Nederlandse accommodaties steeg met slechts 0,1 procent naar 84,5 miljoen. De toename wordt grotendeels veroorzaakt door Nederlanders die kiezen voor een vakantie in eigen land. Het aantal Nederlanders dat een nacht in een binnenlandse accommodatie verbleef, steeg met 0,5 procent naar bijna 60 miljoen. Het aantal buitenlandse gasten daalde met 1 procent naar bijna 25 miljoen.

Volgens het CBS is de toename van Nederlandse toeristen onder meer te verklaren door licht herstel van de economie. Toch zijn Nederlanders nog voorzichtig in hun uitgaven en kiezen daarom eerder voor een vakantie in dichter bij huis. Ook het mooie weer leidde tot meer vakanties in eigen land.

Twee jongens op het strand van Scheveningen. (Joost van den Broek / de Volkskrant) Beeld
Twee jongens op het strand van Scheveningen. (Joost van den Broek / de Volkskrant)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden