Brood duurder

AMSTERDAM (ANP) - De prijs van brood gaat omhoog. Dat is het gevolg van de steeds hoger wordende prijzen voor meel, bloem, tarwe en zuivel. Ook een stijging van de energieprijzen staat op stapel, evenals een loonstijging.

Bakkers zijn hierdoor genoodzaakt hun prijzen voor brood aan te passen en de stijgingen door te berekenen. Beko Advies, gespecialiseerd in het verstrekken van bedrijfs-economische, vaktechnische en commerciële adviezen, adviseert bakkers dan ook de prijzen voor brood te verhogen met 10 procent. Voor witte bolletjes en banket zou ongeveer 6 procent meer gevraagd moeten worden.

,,Als je dan uitgaat dat een brood bij de ambachtelijke bakker 1,75 euro kost, gaat het brood met 17 eurocent omhoog'', aldus een zegsman van Beko Advies. ,,Maar het is aan de bakker om te bepalen hoe hij de kosten doorberekent'', aldus Rien van der Molen van de Nederlandse Brood en banketbakkers Ondernemers Vereniging, die de verhoging van de broodprijs ook adviseert.

Tarweprijzen

Van der Molen verwacht echter dat de stijging van de broodprijzen tussen de 10 en 20 procent kunnen uitkomen. De prijsstijging zal, zo verwacht Van der Molen, gefaseerd worden doorgevoerd door de bakkers.

De oorzaak is met name terug te voeren naar de explosieve stijging van tarweprijzen. Kostte een ton tarwe vorig jaar ongeveer 120 euro, nu is dat 220 euro, aldus Matthé Elema, secreatris van het Productschap Granen, Zaden en Peulvruchten. De prijzen stijgen door tegenvallende oogsten. ,,In zowel kwaliteit als kwantiteit.''

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden