Bromscooters en brommers niet meer op fietspad

Brommers en bromscooters mogen vanaf 1999 binnen de bebouwde kom niet meer op fietspaden rijden. Alleen als het écht niet anders kan, wordt een uitzondering gemaakt....

ANP

RIJSWIJK

Dit zijn de wegbeheerders met elkaar overeengekomen. Het rijk, provincies, gemeenten en waterschappen zullen deze afspraken neerleggen in een overeenkomst die volgende maand wordt ondertekend.

De maatregel maakt een einde aan een jarenlange discussie over de vraag of de veiligheid op fietspaden kan worden vergroot door bromfietsers naar de gewone rijbaan te verbannen. Aanleiding voor deze discussie vormen de duizenden ongelukken op fietspaden waarbij bromfietsers waren betrokken.

Enkele jaren geleden begonnen in Den Haag, Tiel en Apeldoorn proeven met het toelaten van brommers op de gewone weg. Deze experimenten hebben uitgewezen dat het voor bromfietsers niet onveiliger wordt als ze op de gewone weg rijden. Bovendien kan het aantal ongevallen op fietspaden afnemen.

In het convenant dat de wegbeheerders binnenkort zullen tekenen, staan nog drie belangrijke maatregelen. Alle verkeer op rotondes krijgt per 1 januari 1999 voorrang. Verder zullen fietsers die van rechts komen voorrang krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden