Broers klagen 'Friese Nick Leeson' aan (Gerectificeerd)

Drie Friese broers beschuldigen Friesland Bank ervan met hun geld overdreven wild belegd te hebben op de optiebeurs. Een inmiddels niet meer bij de bank werkzame adviseur zou bovendien achter de rug van de broers met bedragen en rekeningen hebben geschoven om de miljoenenverliezen te verdoezelen....

De bank zou de broers voor ongeveer vier miljoen euro schade hebben berokkend. Zij exploiteren ieder een supermarkt op het Friese platteland. Het drietal heeft de bank vrijdag gedagvaard, omdat die niet met hen wil overleggen.

De beleggingsavonturen van de drie broers uit de Friese dorpen Ureterp, Nuis en Garrelsweer begonnen toen een van hen inging op een aanbod van een adviseur van huisbank Friesland Bank. De adviseur stelde in 1997 voor de dienstverlening door de bank naar 'een hoger niveau' te tillen. De bank verschafte de supermarktondernemers, die tot dan toe alleen geld leenden voor de normale bedrijfsvoering, miljoenenkredieten tegen een zeer lage rente. Een voorwaarde was wel dat zij gingen beleggen.

Zo geschiedde. Met dit geld, waarvoor de broers hun bedrijven en later ook woningen als onderpand gaven, ging de adviseur van de bank de optiebeurs op. Met desastreuze gevolgen, zo blijkt uit berekeningen van Hendrik Jan Bos, de advocaat van het drietal. Tussen 1997 en 2003 kocht en verkocht de adviseur van de bank zeker 1600 optiecontracten, veelal met grote verliezen.

'Toen de verliezen opliepen, heeft de adviseur een aantal maal 'alles of niets' gespeeld', zegt Bos. 'Hij heeft achter de rug van de broers om nieuwe rekeningen geopend. Met extra kredieten op deze onzichtbare rekeningen heeft hij nog riskanter opties gekocht, in de hoop met een grote klapper de eerdere verliezen aan te vullen. Dat is helaas mislukt, waardoor mijn cliënten nu enorme schulden bij Friesland Bank hebben.'

Friesland Bank laat in een reactie weten niet in te willen gaan op geschillen met individuele cliënten. De betreffende adviseur, die volgens Bos zich gedragen heeft als de 'Nick Leeson' van Friesland, is volgens de woordvoerder niet meer bij de bank werkzaam. 'Dat heeft niets met de onderhavige zaak te maken', zegt hij. 'Maar met een herschikking van kantoren.'

'Het verhaal ligt genuanceerder', aldus de zegsman. 'Maar de nuance kan ik helaas niet geven. Wel kan ik zeggen dat mensen die in de gouden beursjaren bovengemiddeld veel verloren hebben, vaak bovengemiddeld boos zijn en een zondebok zoeken. En dat is vaak de bank.'

Friesland Bank spaart in ieder geval kosten nog moeite in het juridische verweer. De bank heeft volgens Bos hoogleraar Sjoerd Eisma in de arm genomen, advocaat bij De Brauw Blackstone en een zwaargewicht op het gebied van bank- en verzekeringsrecht en financiële markten.

Eisma is bekend vanwege zijn werk voor Ahold, waar hij de nasleep van de boekhoudfraude onderzocht.

De advocaat was volgens onderzoeksbureau Overfusies ook betrokken bij de grootste financiële deal van 2004: de structuurwijziging van Shell.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden