Broeikasgas uit kolen wordt ingezet bij winning gas en olie op Noordzee

Broeikasgas dat vrijkomt in de gloednieuwe kolencentrale van energiebedrijf E.ON op de Maasvlakte, zal onder meer worden ingezet voor de winning van gas en lichte olie op de Noordzee.

Beeld raymond rutting

De initiatiefnemers van het project denken binnen enkele weken overeenstemming te bereiken met de Europese Commissie over een extra subsidie die dit mogelijk gaat maken.

Door het broeikasgas in te zetten als 'drijfgas' in een bestaand gasveld nabij de Maasvlakte kan in dit veld goedkoper gas en lichte olie worden gewonnen. Het betrokken gasveld is grotendeels (45 procent) in handen van Oranje-Nassau Energie, een privaat bedrijf met oud-ABN Amro-topman Rijkman Groenink en investeerder Marcel van Poecke als prominente aandeelhouders.

Beter gas winnen dankzij CO2-opslag

Lees hier meer over het gebruik van kolencentrales voor gaswinning

Het broeit wereldwijd. En in Nederland

Meningen genoeg over de verandering van het klimaat, je zou er de feiten bijna door vergeten. Deze drie interactieve visualisaties laten harde data achter de wereldwijde opwarming zien. Wie zijn de grootste vervuilers? Hoeveel warmer wordt het in Nederland? Hoe zit het met CO2 en de 2 °C-grens? En ook: de gevolgen voor de Elfstedentocht.

Koerswijziging

Het plan is een koerswijziging ten opzichte van het oorspronkelijke project, dat wegens hoge kosten steeds op de lange baan werd geschoven. Aanvankelijk zou een pijpleiding worden aangelegd van de kolencentrale naar een uitgeput gasveld 20 kilometer buiten de kust, waar de CO2 definitief in de grond zou worden gestopt.

De nieuwe opzet is veel goedkoper omdat het nu gekozen gasveld slechts 3,5 kilometer uit de kust ligt en vanaf de Maasvlakte zelf wordt geëxploiteerd. Een dure pijpleiding wordt daardoor overbodig.

Klimaatspecial: hoe gaan mensen om met klimaatverandering?

De Volkskrant reist met een cameradrone de wereld rond om erachter te komen hoe mensen met klimaatverandering omgaan. En presenteert de harde feiten. Bekijk en lees hier de klimaatspecial, inclusief dronevideo's en data.

Overheid

De Duitse en Noorse overheid zijn bereid het project te steunen met enkele tientallen miljoenen euro om kennis op te doen over de opslag van broeikasgas CO2 op zee, zegt de woordvoerder van het Rotterdam Opslag en Afvang Demonstratieproject (ROAD), waarin E.ON en energiebedrijf GDF Suez, nu Engie, samenwerken. De onderhandelingen met de Europese Commissie over het extra subsidiebedrag zijn volgens hem bijna afgerond. 'Alle partijen zijn positief over een goede uitkomst.'

Het al dan niet doorgaan van het CO2-project speelt een belangrijke rol in de discussie over eventuele vroegtijdige sluiting van kolencentrales om uitstoot van broeikasgas te beperken. Onlangs bleek een meerderheid in de Tweede Kamer daarvan voorstander. Sinds de nieuwe kolencentrales op de Maasvlakte en de Eemshaven in gebruik zijn genomen, neemt de Nederlandse uitstoot namelijk weer toe.

Milieubeweging

De milieubeweging is voor sluiting van de centrales en tegen het nieuwe opslagproject. 'Het valt al niet uit te leggen dat je met veel belastinggeld CO2 uit kolencentrales probeert op te slaan, maar om die uitstoot ook nog eens te gebruiken om nog meer fossiele brandstoffen uit de grond te halen is waanzin', zegt woordvoerder Erik Suik van Greenpeace. Directeur Donald Pols van Milieudefensie: 'Het is cynisme ten top om publiek geld dat beschikbaar zou moeten zijn voor hernieuwbare energie of energiebesparing, te gebruiken om efficiënter gas en olie te winnen.'

Voor het ROAD-project was al eerder 335 miljoen euro subsidie uitgetrokken door de Europese Commissie, de Nederlandse overheid en het Global CCS Institute. Inclusief de nu toegezegde extra bijdragen van Duitsland en Noorwegen is voor de nieuwe opzet nog 60 miljoen Europees geld nodig om het project betaalbaar te maken, zegt projectdirecteur Hans Schoenmaker van ROAD.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden