Britten vragen om strenge berechting topbankiers

Wanneer is Fred Goodwin aan de beurt? Bob Diamond? En die andere topbankiers? Na de veroordeling maandag tot 14 jaar cel van de derivatenhandelaar Tom Hayes, de spil van de Libor-fraude, klinkt in het Verenigd Koninkrijk de roep om meer berechtingen, bij voorkeur van de grote jongens.

Patrick van IJzendoorn
Tom Hayes komt met zijn vrouw aan bij de rechtbank in Londen. Beeld epa
Tom Hayes komt met zijn vrouw aan bij de rechtbank in Londen.Beeld epa

Er zijn moordenaars die lagere straffen krijgen. Met het hoofd in zijn handen en een verbijsterde blik in de richting van zijn vrouw had de 35-jarige tophandelaar van UBS en Citigroup de strafmaat van de Londense rechter aangehoord. Van die 14 jaar zal Hayes er waarschijnlijk 7 moeten uitzitten. Ter vergelijking: Nick Leeson, de man die Barings Bank kapot had gegokt, kreeg 6,5 jaar cel (in Singapore), terwijl Kweku Adoboli, die zijn werkgever UBS een verlies van 1,4 miljard pond (2 miljard euro) had bezorgd, 7 jaar cel kreeg.

Het doel van de rechter was duidelijk: er moest een voorbeeld gesteld worden. Hayes, die tijdens het proces gratis rechtshulp had ontvangen, zou er beter zijn afgekomen wanneer hij schuld had bekend. Aanvankelijk had de Londenaar goed met het onderzoek meegewerkt. Tijdens de 82 uur aan verhoren noemde hij de namen van zijn collega's en gaf hij toe oneerlijk te hebben gehandeld bij het vaststellen van het interbancaire rentetarief. Met deze behulpzaamheid wilde hij uitlevering aan de VS voorkomen, zo werd later duidelijk.

Na de hoge straf voor Hayes wachten twaalf andere Liborhandelaren nu met extra spanning op hun rechtszaak, in Londen of in New York. Onder hen Rabobank-handelaar Paul Robson, die schuld zal bekennen. Volgens Hayes waren zijn meerderen op de hoogte van de manipulatie. 'Soms ging die kennis helemaal naar boven, naar de bestuursvoorzitter', heeft hij verklaard.

Witteboordencrimineel

Het proces tegen Hayes heeft negen werken geduurd en de jury had een week nodig om tot de conclusie te komen dat de Tom Hayes schuldig was.

Terwijl Hayes met een busje werd afgevoerd naar de gevangenis, klonk er gejuich bij de Serious Fraud Office (SFO). De Britse financiële politie stond bekend om haar lankmoedigheid, zeker in vergelijking met haar Amerikaanse collega's die als bezetenen jagen op witteboordencriminelen. Door de veroordeling heeft de SFO haar bestaansrecht waargemaakt. Sommige commentatoren wezen er echter op dat Hayes, ondanks de honderden miljoenen die hij voor zijn werkgevers verdiende, in het midden van de voedselketen zat.

'Deze veroordeling richt zich niet op de excessen in de bestuurskamers,' schreef commentator Alex Brummer in The Daily Mail. Hij pleit voor het aanpakken van de echte Masters of the Universe, zoals Andy Hornby, verantwoordelijk voor de val van HBOS, of Fred Goodwin, ex-topman van RBS. 'Hij geniet nog steeds van een pensioen waar een gewoon mens slechts van kan dromen, een pensioen dat door de belastingbetaler wordt bekostigd.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden