Britten verhogen onverwacht rente

Uit angst voor een aanwakkerende inflatie heeft de Britse centrale bank donderdag onverwacht haar belangrijkste rentetarief opgetrokken van 7,25 procent tot 7,5 procent....

Van onze redactie economie

AMSTERDAM

In een verklaring wees de bank erop dat de laatste maanden de arbeidsmarkt krapper is geworden waardoor de lonen in de particuliere sector zijn opgelopen. 'Dat brengt de inflatiedoelstelling op middellange termijn in gevaar.' Met de hogere rente hoopt de bank de binnenlandse vraag, eveneens een belangrijke factor voor de inflatie, te vertragen.

De Britse aandelenmarkt reageerde met een daling van 0,8 procent. De FTSE 100 aandelenindex was een half uur na de aankondiging tot 5.852,7 punten gezakt, een verlies van 45,7 punten. Het Britse pond won één cent ten opzichte van de dollar.

ING-Barings analist Arthur Rasmussen is verrast door de stap van de Britse Centrale Bank, ook al had hij ook wel gezien dat de loonkosten recentelijk met 5 procent waren gestegen en dat daardoor de binnenlandse vraag toenam. Hij denkt dat dit voorlopig de laatste renteverhoging zal zijn, omdat de groei in de Britse economie al afneemt.

Ook andere economen waren ronduit verrast door de stap. Hun reacties varieerden van 'onnodig' en 'ongerechtvaardigd' tot 'verwarrend' en 'een vergissing'. Zij wijzen erop dat de meeste economische gegevens van de laatste tijd duiden op een vertraging van de economische groei van Groot-Brittannië.

Een van de analisten erkende donderdag dat de lonen in de privé-sector tamelijk hard stijgen, maar onderstreepte dat de loonontwikkeling doorgaans achterblijft bij de economische groei. Omdat die waarschijnlijk zal afnemen, zouden ook de lonen op termijn wel minder hard stijgen, luidt zijn verwachting. Een tweede econoom wees erop dat de gemiddelde lonen flink zijn opgeklommen door het uitbetalen van bonussen.

De renteverhoging is een tegenslag voor veel Britse ondernemingen. Exporteurs hadden al langer last van het stijgende Britse pond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden