Britten stellen bouw duurste kerncentrale voorlopig uit

De Britse regering twijfelt over de bouw van een controversiële kerncentrale Hinkley Point C. Nadat het bestuur van het Franse bedrijf EDF akkoord was gegaan met de aanleg, kondigde de Britse minister voor energiezaken donderdagavond onverwacht een denkpauze aan. Er leven zorgen over de verdubbeling van de energierekening voor de Britten en ook over de betrokkenheid van de Chinese staat bij de bouw van 's werelds duurste kerncentrale.

Ontwerp van de kerncentrale Hinkley Point C.Beeld afp

De nieuwe kernreactor langs de kunst van het Bristol Channel was het paradepaardje van David Camerons energiebeleid. Het plan is om bestaande, verouderde kolen- en kerncentrales te sluiten. De nadruk moet voortaan komen te liggen op kernenergie en duurzame energiebronnen, zoals wind- en zonne-energie. Hierdoor kan het land zijn belofte om minder klimaatgassen te produceren nakomen. Naast Hinkley wil het nog drie andere typen kerncentrales laten bouwen, door drie verschillende energiebedrijven.

De megakerncentrale zou worden gebouwd door de Fransen en Chinezen, aangezien de Britten zelf geen expertise meer hebben op dit terrein. Geld was geen probleem. Hinkley Point C, dat vanaf 2025 de energievoorziening voor zes miljoen huishoudens op zich moet nemen, zal minimaal 21,2 miljard euro gaan kosten. Dat kan hoger oplopen omdat de aanleg zeer complex lijkt te zijn. De bouw van soortgelijke centrales in Frankrijk en Finland neemt meer tijd in beslag dan gedacht, en is veel duurder.

Omdat dit risico bij EDF ligt, heeft het jarenlang getwijfeld over deze investering. Tegenover het risico staat de belofte van Cameron om de Fransen 35 jaar lang een garantieprijs 110 euro per megawattuur te bieden, een bedrag dat thans rond de 50 euro ligt. Het houdt in dat de Britten de Franse staatskas al die tijd gaan spekken met 36 miljard euro, ofwel met 44 euro per huishouden per jaar. Greenpeace noemde het voorgestane akkoord 'een ramp van monumentale omvang voor betalers van energierekeningen en belastingen'.

Archiefbeeld van David Cameron.Beeld anp

Dat is ook de zorg van premier Theresa May, die vorige week toevallig haar eerste ontmoeting had met de Franse president François Hollande. De aankondiging dat ze nog even wil denken volgde kort nadat EDF, dat voor 80 procent eigendom is van de Franse staat, na jaren van twijfel haar fiat had gegeven. Elf van de achttien bestuursleden stemden voor het contract. Een van de tegenstanders was reeds voor de stemming opgestapt. Na Mays interventie steeg het koersaandeel van EDF met 11 procent.

Ook de betrokkenheid van de Chinese staat bij deze nucleaire onderneming lijkt een probleem te vormen. Mays vertrouweling en stafchef Nick Timothy heeft al eens gezegd dat de Chinezen op deze manier te veel invloed verwerven op de Britse energievoorziening. Tevens heeft Timothy de oud-minister van Financiën George Osborne, in diens jacht op 'Chinees goud', publiekelijk verweten geen enkele aandacht te schenken aan de mensenrechten in het communistische land.

Theresa May en François Hollande.Beeld anp

Er zijn ook suggesties dat het een Brexit-tactiek is. Groot-Brittannië is een belangrijke groeimarkt voor EDF, zeker nu Duitsland en Japan minder investeren in kernenergie. De EDF-deal kan onderhandelingsruimte bieden. Een andere kink in de kabel is een klacht van de Oostenrijkse overheid, die stelt dat het beoogde akkoord verkapte staatssteun betreft. May heeft beloofd begin oktober met uitsluitsel te komen. Na intern spoedberaad heeft Labour zich uitgesproken tegen het project, hoewel de vakbonden dat betreuren.

Grote infrastructurele projecten zorgen wel vaker voor vertwijfeling bij de Britse overheid. Zo is er al sinds 2007 een discussie gaande of luchthaven Heathrow wel of geen derde landingsbaan moet krijgen, of dat de eer moet gaan naar Gatwick. Voor May is dit een hoofdpijndossier, omdat enkele belangrijke ministers fel tegen zijn. Ook de hogesnelheidslijn naar het noorden van het land is al jaren omgeven door vragen over de te hoge kosten en twijfels over het daadwerkelijke nut.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden