Britten nieuwe eigenaar landelijke kranten

De landelijke dagbladen de Volkskrant, NRC Handelsblad, Algemeen Dagblad en Trouw, allen onderdeel van uitgever PCM, zijn in handen van het Britse Apax terechtgekomen....

Van onze verslaggever

Apax krijgt een meerderheidsbelang van 52,5 procent in PCM. Hiervan is 5 procent beschikbaar voor het management en het personeel van PCM, maar Apax behoudt de zeggenschap over dit aandelenpakket.

De Britten zullen twee van de vier commissarissen leveren. Apax-onderhandelaar Stephen Grabiner is een van hen. Hij leert Nederlands en heeft al aangekondigd minstens een dag per week in Amsterdam te gaan werken en actief te zullen meedenken over de ontwikkeling van PCM.

Apax zal de uitbreiding van PCM financieren. Bestuursvoorzitter Theo Bouwman van PCM wil de uitgever 50 procent laten groeien, alvorens het naar de beurs te brengen. De schuldpositie van PCM mag door die aanwas echter niet hoger oplopen dan vier keer het de bedrijfsresultaat (ebita) van 47 miljoen euro. Als het bedrijfsresultaat bij het moment dat een lening wordt afgesloten hoger uitvalt, mag PCM ook meer geld lenen.

Het meerderheidsbelang van PCM kwam in november vorig jaar in de etalage, nadat ING, Aegon en NIB te kennen hadden gegeven van hun gezamenlijk belang van 35 procent af te willen. Bovendien was de Stichting Democratie en Media, de voormalige identiteitsbewaker van Het Parool, bereid haar belang van 57,4 procent in te ruilen voor een minderheidsbelang.

De twee andere stichtingen binnen PCM, de identiteitsbewakers van de Volkskrant en Trouw, zijn het eens met de transactie. Alle drie de stichtingen blijven als minderheidsaandeelhouder betrokken bij PCM. In totaal behouden zij 47,5 procent van de aandelen. Daarnaast stoppen de stichtingen 30 miljoen euro in het pensioenfonds van PCM. De Stichting Democratie en Media, die aan de transactie zo'n 220 miljoen euro verdiend, houdt een fors belang van rond de 42 procent in PCM.

In eerste instantie zou Apax 63 procent van de aandelen kopen, maar door slechter dan verwachte kwartaalcijfers van PCM verlaagde Apax de waarde van PCM met 10 procent tot 720 miljoen euro.

De centrale ondernemingsraad van PCM heeft geen bezwaar tegen de overname door de Britten. De deal moet nog worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten. De verwachting is dat de transactie eind juni definitief kan worden afgerond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden