Britten laten geldpers nog harder draaien

De Britse centrale pompt nog eens 50 miljard pond in het financiële systeem om de economie te stimuleren.

Van onze verslaggever Ayolt de Groot

Onverwacht

De 50 miljard komt boven op de 125 miljard pond die de Britse centrale bank in maart en mei al bijdrukte om financiële producten op te kopen. De beslissing om het programma verder uit te breiden kwam voor analisten donderdag onverwacht. Zij dachten dat de centrale bank het even rustig aan zou doen, omdat er de laatste tijd juist weer wat lichtpuntjes in de economie zijn waar te nemen. In juli nam de productie in de maakindustrie toe en verbeterde het consumentenvertrouwen iets. Ook stegen de huizenprijzen voor de derde maand op rij.

De Bank of England ziet die groene scheuten ook, maar vond het toch nodig de geldpers harder te laten draaien omdat de recessie ‘dieper is dan eerst gedacht’. De Britse economie kromp in het tweede kwartaal met 5,6 procent op jaarbasis, de grootste afname sinds 1955. Voor 2009 wordt een krimp van 3,5 procent voorzien.

Rente

De methode die de Bank of England toepast, staat in bankiersjargon bekend als ‘quantitative easing’. Die geldt als de ultieme maatregel voor een centrale bank om de economie te stimuleren. Quantitative easing wordt ingezet als de rente, het reguliere instrument van de centrale bank, dicht bij nul staat en daarom niet of nauwelijks verder omlaag kan. In Engeland staat het belangrijkste tarief momenteel op 0,5 procent, het laagste niveau tot nog toe. De Bank of England besloot donderdag de rente onveranderd te laten.

Dankzij de rente van 0,5 procent kunnen banken bij de Bank of England goedkoop aan geld komen. Probleem is echter dat zij dit geld niet uitlenen aan bedrijven en consumenten. Daar waarvoor het eigenlijk is bedoeld. Banken zijn nog zo bang dat zij het geld liever tegen een (nog) lagere rente bij de centrale bank stallen, of in veilige staatsobligaties steken.

Slechte leningen en staatsobligaties

De Britse centrale bank doet nu twee dingen. Hij koopt slechte leningen op, om banken meer bewegingsvrijheid te geven. Daarnaast koopt hij staatsobligaties op, met als doel de rente erop zover omlaag te krijgen dat banken ze niet langer hoeven. De hoop is dat banken dan wél aan bedrijven en consumenten gaan uitlenen, waardoor de economie wordt gestimuleerd.

Ook in de VS is quantitative easing op grote schaal toegepast. De Europese Centrale Bank maakte in mei bekend 60 miljard euro opzij te zetten voor een vergelijkbaar programma. Daarvan is tot nu toe slechts 5 miljard uitgegeven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden