Britten blieven Nederlands bacon niet meer

De Nederlandse baconindustrie zit met een groot probleem. Een van de grootste afnemers van het Nederlandse bacon, de Britse supermarktketen Tesco, heeft namelijk iets nieuws bedacht....

Crisis! Commotie! Een calamiteit!

'Per 1 augustus 1998 zal in eerste instantie alle bacon afkomstig moeten zijn van varkens waarvan de moeders in groepen zijn gehuisvest', schrijft het vakblad Vleesindustrie. In Nederland worden echter hooguit 1 tot 2 procent van de zeugen in groepen gehouden. De export van 100 duizend ton bacon per jaar naar Engeland komt dus in groot gevaar. Er is een grootscheepse verbouwing nodig in de baconindustrie, en daaraan wil Tesco geen cent meebetalen.

Tesco houdt vast aan zijn eis, en exporteur Leo Persoon in Lisse ziet de bui al hangen. Persoon gaat een nieuwe markt opzoeken, andere afnemers: cateringbedrijven en Engelse cafés. 'Maar dat neemt niet weg dat we ons zorgen maken over de nabije toekomst. Als Tesco inderdaad strak blijft vasthouden aan haar eisen, dan zal het druk worden in het ondereind van de markt', aldus Persoon.

De eis van groepshuisvesting voor de zeugen is nog maar het begin. Tesco zou werken aan een boek van veertig pagina's waarin alle eisen zijn opgesomt. Er moet stro in de hokken liggen, de staarten mogen niet gecoupeerd en de tanden niet geknipt, zo meldt het blad. 'Daarbij interesseert het Tesco niet of de eisen logisch zijn of zelfs tegenstrijdig met bijvoorbeeld milieuwetgeving', zegt Jan Carsouw, voorzitter van de Nederlandse vereniging van baconfabrikanten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden