Britse zzp'ers zijn de verliezers van nieuwe rijksbegroting

Britse zzp'ers zijn de grote verliezers van de rijksbegroting die de Conservatieve minister van Financiën Philip Hammond woensdag heeft gepresenteerd. Zij moeten vanaf 2018 meer gaan afdragen aan volksverzekeringen. De lager betaalden onder hen worden minder hard getroffen omdat de belastingvrije voet voor het zesde achtereenvolgende jaar omhoog gaat. De toon van de begroting was er eentje van voorzichtig optimisme.

Patrick van IJzendoorn
Philip Hammond poseert met de zogenoemde Budget Box. Beeld afp
Philip Hammond poseert met de zogenoemde Budget Box.Beeld afp

Veel speelruimte had Hammond niet. Na jaren van flinke bezuinigingen waren er nog maar weinig sectoren waar geld vandaan te plukken viel. Daarom viel het oog op het groeiende leger zelfstandigen. Het Verenigd Koninkrijk telt er bijna vijf miljoen, het hoogste aantal ooit. Er bestaat geen zelfstandigenaftrek. Wel dragen ze 3 procent minder af aan National Insurance dan werkenden. Dat gat wil Hammond, zelf een succesvolle ondernemer, beetje bij beetje dichten. Hij wees erop dat zelfstandigen minder nadelen hebben dan voorheen. Zo hebben ze inmiddels ook recht hebben op een staatspensioen.

Het is een gevaarlijke politieke stap omdat veel zelfstandigen Conservatief stemmen. Een ander probleem is de aanstaande herziening van de onroerendezaakbelasting, die ondernemers in met name Londen en omgeving zwaar zal treffen. Hij kondigde aan dat pubs een toelage van duizend pond krijgen om de pijn te verzachten, dit omdat ze een belangrijke sociale functie bekleden. Verder trekt de regering de komende drie jaar twee miljard pond extra uit voor de sociale zorg. De hulpverlening aan ouderen verkeert in een diepe crisis, iets waar de Labour-oppositie dagelijks op hamert.

In plaats van te bezuinigen, vertrouwt Hammond op de inkomsten die de verwachte groei van de economie met zich meebrengt. De groei verspreidt zich steeds evenwichtiger over alle delen van het Verenigd Koninkrijk. Hij hield het Lagerhuis voor dat zijn partij werkt aan 'de funderingen van een sterker, eerlijker en 'more Global Britain'. Hammond deelde tijdens zijn drie kwartier durende presentatie meerdere plaagstootjes uit richting Labour-leider Jeremy Corbyn, maar de term 'Brexit' viel opvallend genoeg geen enkele keer. Ook Corbyn had het niet over de grootste gebeurtenis van onze tijd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden