Britse regering gaat ervan uit dat Nederland slag om Unilever wint, meldt Financial Times

De Britse regering bereidt zich voor op het vertrek van Unilever naar Nederland. Dat meldt de Financial Times.

Een fabrieksmedewerker toont een pot Calvé Pindakaas. Beeld anp

Unilever heeft op dit moment twee hoofdkantoren: in Londen en in Rotterdam. Van dat dubbele paspoort wil de multinational af. De keuze voor Nederland is nog niet definitief, maar 'het zou geen verrassing zijn als het gebeurt', zo citeert de zakenkrant een anonieme Britse ambtenaar. Mogelijk wordt de knoop doorgehakt in de tweede week van maart, wanneer de leiding van het concern bijeenkomt voor een vergadering. De Britse regering zou zelfs al bezig zijn met damage control, om te voorkomen dat het gevoelige verlies van Unilever al te veel economische schade aanricht.

Strategiewijziging

Unilever wil niet ingaan op de berichtgeving. Woordvoerder Els de Bruin herhaalt de eerdere belofte dat 'voor het einde van het eerste kwartaal' de kogel door de kerk gaat. Het afschaffen van de dubbele nationaliteit is onderdeel van een strategiewijziging die Unilever een jaar geleden aankondigde. Die volgde op de afgeketste overnamepoging door de Amerikaanse concurrent Kraft-Heinz, die 134 miljard euro bood. Om meer slagkracht te krijgen, bijvoorbeeld om overnames te doen, besloot Unilever daarop een einde te maken aan de historisch gegroeide duale structuur. Behalve twee hoofdkwartieren heeft het bedrijf van oudsher ook twee beursnoteringen en twee aandeelhoudersvergaderingen.

Mocht Unilever daadwerkelijk voor Nederland kiezen, dan is dat zeer onverwacht. 'Het feitelijke hoofdkwartier staat al heel lang in Londen', zegt analist Robert Jan Vos van ABN Amro. 'Daar hebben bijna alle topbestuurders hun kantoor.' Een keuze voor Londen zou die bestaande situatie formeel bevestigen. De beslissing om het hoofdkwartier in Rotterdam te vestigen, zou daarentegen een drastische ommezwaai betekenen.

Hoofdkantoor van Unilever in Rotterdam. Beeld anp

Afgeschafte dividendbelasting

De afgelopen maanden heeft het Nederlandse kabinet een intensieve lobby gevoerd om Unilever te behouden voor Nederland. Mede hierom wordt de dividendbelasting afgeschaft. Die maatregel kost de schatkist jaarlijks 1,4 miljard euro. Volgens critici is dat veel te veel geld voor de ruim 900 banen die gemoeid zijn met het Rotterdamse hoofdkantoor. Het ministerie van Economische Zaken weigerde woensdag commentaar te geven op de speculaties. Opmerkelijk genoeg was premier Rutte diezelfde dag hoogstpersoonlijk aanwezig in Londen. Hij was op bezoek bij zijn Britse ambtsgenoot Theresa May, om te spreken over de Brexit.

Unilever geldt als de op één na belangrijkste Nederlandse multinational, na Shell. De nettowinst liep in 2017 op naar 6,5 miljard euro, bijna een miljard meer dan het jaar daarvoor. Wereldwijd heeft het bedrijf achter merken als Dove, Knorr en Magnum 169 duizend mensen in dienst. Slechts een fractie daarvan werkt in Nederland. Een deel van die ruim 3.000 banen verdwijnt bovendien door de verkoop van de Unox-fabriek in Oss en de margarine- en pindakaasproductie in Rotterdam.

Premier Rutte bezocht woensdag zijn Britse ambtsgenoot May. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.