Britse PostNL-dochter stuurt honderden bezorgers naar huis
Whistl, het Britse dochterbedrijf van PostNL, heeft vandaag honderden postbezorgers naar huis gestuurd. Het postbedrijf overweegt de bezorgingsdienst voor brieven op te doeken en staakt zolang alle activiteiten van de divisie.
De actie is het directe gevolg van de mislukte onderhandelingen tussen PostNL en Lloyds Development Capital (LDC). Eind april bleek dat LDC, een investeringspoot van de Lloyds Bank, toch niet wilde investeren in de 'E2E'-dienst van Whistl, de poging om, van 'eindgebruiker naar eindgebruiker', brieven in Groot-Brittannië te bezorgen. Whistl doet dat nu met enkele honderden bezorgers in Londen, Manchester en Liverpool. Het bedient zo ruim 7 procent van alle Britse huishoudens en wilde die dienst met geld van LDC verder uitbreiden.
LDC zag een investering in de Britse brievenmarkt in 2013 nog als een 'spannende kans', omdat een 'innovatieve en dynamische benadering van postbezorging' zowel voor de investeerder als klanten veel zou kunnen betekenen. Maar door 'veranderde omstandigheden in de dynamiek van de Britse postmarkt' is er van dat enthousiasme niets meer over. Bezorgen van brieven neemt door de opkomst van internet steeds verder af en het bezorgen van pakketjes is een vechtmarkt waarbij nieuwkomers tegen veel ingewikkelde regelgeving oplopen.
Lastige beslissing
In een brief aan het personeel, die vandaag uitlekte via de Manchester Evening Standard, schrijft Whistl-baas Nick Wells dat er na het afhaken van LDC een uitgebreide studie is gestart naar de levensvatbaarheid van E2E. 'Om de verliezen te stelpen, hebben we de lastige beslissing moeten nemen om de activiteiten gedurende die studie op te schorten.'
PostNL zinspeelde vorige week al op de ingewikkelde positie van de buitenlandse activiteiten. Die onderdelen maken weliswaar bijna de helft van de omzet uit, maar zijn niet bepaald winstgevend. Waar PostNL in Nederland 12 procent winst maakte, bleef er bij de dochters in Groot-Brittannië, Duitsland en Italië onder de streep minder dan 1 procent over.
Het valt niet mee een voet tussen de deur te krijgen op deze markten, waar vooral staatsbedrijven de dienst uitmaken. Zo kreeg Whistl vorig jaar van de rechter het deksel op de neus toen het probeerde af te dwingen dat Royal Mail btw zou moeten betalen. Het voormalige staatsbedrijf is daarvan uitgezonderd omdat het de verantwoordelijkheid heeft om ook een groot deel van het onrendabele netwerk in het Verenigd Koninkrijk in stand te houden. In de ogen van Nederlandse analisten zijn de buitenlanders niet erg scheutig met het opengooien van hun markten. Dit terwijl PostNL als voormalig staatspostbedrijf wel concurrentie ondervindt van nieuwkomer Sandd.
Voorlopig geen expansie
Gezien die krappe marges in het buitenland is het voor het voormalige PTT-onderdeel niet erg aanlokkelijk nog eens tientallen miljoenen te investeren om Whistl verder uit te breiden. Bij het afhaken van LDC, 'wegens de veranderende omstandigheden op de Britse postmarkt', liet Whistl daarom al weten dat het voorlopig afziet van de expansieplannen.
Maar nu blijkt dus ook dat werknemers van bestaande activiteiten moeten vrezen voor hun baan. Bestuursvoorzitter Wells schrijft zijn medewerkers dat hun baan 'op het spel staat' maar dat de 'definitieve beslissing nog moet vallen'. Whistl gaat wel verder met de 'oude' activiteiten: het verzamelen en sorteren van bedrijfspost die daarna wordt doorgespeeld naar Royal Mail voor het laatste stukje naar de brievenbus. Royal Mail neemt voorlopig ook alle B2B-activiteiten waar.
Beleggers gingen er direct na het mislopen van de deal met LDC al van uit dat Royal Mail een belangrijke concurrent kwijtraakt. Het aandeel steeg toen met ruim 5 procent. Maandag ging het aandeel nog eens 4 procent omhoog.
undefined