Britse overheid zit Atos Origin dwars

Even leek het de goede kant op te gaan met de Amsterdamse effectenbeurs. Dinsdagochtend begon de AEX aan een lichte klim....

Van onze verslaggever

Spelbrekers waren de almaar stijgende olieprijzen en de strijd van Israël tegen ‘de as van het Kwaad’ op de Gaza-strook en in Libanon. Vooral de duurder wordende olie doet beleggers vrezen voor een lagere economische groei. Vooral handelsondernemingen als Hagemeyer voelen een hogere olieprijs meteen in hun portemonnee. De koers van Hagemeyer duikelde met bijna 7 procent.

Een andere opvallende daler, onder de Midkappers, was Crucell. Het biotechnologiebedrijf verloor maandag al fors en moest gisteren nog eens 4,8 procent prijsgeven. Was de daling maandag nog een raadsel, gisteren kwam de aap uit de mouw. Crucell heeft de ontwikkeling van een medicijn tegen taaislijmziekte gestaakt. Het middel bleek minder effectief dan eerder uit studies was gebleken. De zeperd bij Crucell trof ook andere bedrijven in de branche. Pharming werd 4 procent minder waard. Akzo Nobel verloor 1,3 procent, hoewel dochter Organon goed nieuws had. Dat mag zijn anticonceptiestaafje Implanon in de Verenigde Staten op de markt brengen.

Het supermarktconcern Laurus kan bij beleggers ook geen goed meer doen. Het aandeel verloor ruim 11 procent, nadat het maandag al 6,9 procent lager was gesloten. Die dag had Laurus laten weten dat het aan het eind van dit jaar niet zal kunnen voldoen aan de minimumeisen die de banken stellen aan het eigen vermogen.

Heineken was vrijwel het enige fonds op het Damrak dat een lach op de gezichten wist te krijgen. De bierbrouwer heeft de verwachtingen voor de winstgroei verhoogd. Heineken blijkt in de VS te scoren met zijn Premium Light-bier, terwijl zich in Afrika, Zuidoost-Azië en Centraal- en Oost-Europa steeds meer bierdrinkers melden.

De beleggers in Amsterdam waren niet de enigen met sombere verwachtingen. De beurzen van Londen, Parijs en Frankfurt moesten ook terrein prijsgeven. In Parijs maakte de Frans-Nederlandse automatiseerder Atos Origin een flinke smak. Het concern verlaagde zijn omzetdoelstellingen, omdat Britse klanten en vooral de overheid niet scheutig zijn met opdrachten. De koers van Atos Origin schoot in de loop van de dag met ruim 18 procent omlaag. Toen de bel voor de sluiting van de handelsdag klonk, was het bedrijf 17,6 procent minder waard. Ook andere automatiseerders, zoals CapGemini, deelden in de smart.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden