Britse ICI accepteert derde bod van Akzo Nobel

De verf- en chemiefabrikant Akzo Nobel en zijn Britse branchegenoot Imperial Chemical Industries (ICI) hebben een voorlopig akkoord bereikt over de prijs waarvoor het Nederlandse bedrijf ICI wil overnemen....

Van onze verslaggever Wouter Keuning

Het bod van Akzo is het derde op rij. Eerder werden voorstellen voor 8,92 euro en 9,66 euro (600 en 650 pence) per aandeel door ICI van de hand gewezen.

Het nieuwste bod van Akzo bedraagt 9,85 euro (670 pence) per aandeel. De prijs die Akzo voor ICI betaalt, komt daarmee op 12 miljard euro (8 miljard pond sterling).

Akzo werkt bij het bod samen met het Duitse chemiebedrijf Henkel. Als het tot een overname komt, neemt het Duitse bedrijf de ICI-afdelingen ‘lijmen’ (onder meer het merk Alabastine) en de fabricage van materialen voor de elektronica-industrie over van Akzo voor 4 miljard euro (2,7 miljard pond sterling).

Het boekenonderzoek bij ICI moet binnen een paar dagen worden afgerond. Akzo Nobel krijgt van het Takeover Panel, de Britse toezichthouder op fusies, tot 9 augustus de tijd om een definitief bod uit te brengen.

Akzo Nobel aast met name op Dulux, ICI’s verfdivisie. Het merk is een van de winstgevendste verfmerken ter wereld met sterke marktposities in Groot-Brittannië, Oost-Europa en Azië. Akzo Nobel is wereldwijd marktleider in verf met een marktaandeel van ongeveer 10 procent.

Zowel Henkel als Akzo moet nog toestemming krijgen van de aandeelhouders.

TPG-Axon, een Amerikaans hedgefonds dat een belang van 3,5 procent heeft in Akzo liet bij het vorige bod van 9,66 euro per aandeel al weten die prijs te hoog te vinden.

Hoewel diverse andere partijen geïnteresseerd zouden zijn in ICI onder meer Dow Chemical, Dupont en BASF), ligt het volgens analisten niet voor de hand dat een andere partij een hoger bod zal uitbrengen dan Akzo Nobel. Analist Jan van den Bossche van Petercam plaatst vraagtekens bij de belangstelling van genoemde partijen. ‘Geen van die bedrijven heeft concreet belangstelling getoond. Als ze iets wilden, hadden we dat afgelopen weekend wel vernomen.’

Voor Akzo Nobel is het slagen van de overeenkomst van groot belang.

Van den Bossche: ‘Als het niet doorgaat, wordt Akzo wellicht een prooi voor andere partijen. De consolidatie in de mondiale verfmarkt gaat immers hoe dan ook door.’ Het aandeel ICI steeg maandag met 1,11 procent naar 638 pence. Akzo Nobel bleef nagenoeg gelijk op 59,30 euro.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden