Britse huizenmarkt kraakt in zijn voegen door kredietcrisis

De verkoop van woningen in Groot-Brittannië neemt in hoog tempo af. In de eerste vijf maanden van dit jaar lagen de huizenverkopen 32 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar....

Tussen januari en mei werden in Groot-Brittannië 504 duizend huizen met een waarde van minimaal 40 duizend pond sterling (ruim 50 duizend euro) verkocht. Vorig jaar wisselden in dezelfde periode nog 743 duizend huizen van eigenaar.

Met 98 duizend verkochte huizen lagen de verkopen in mei 13 procent lager dan in april. Ten opzichte van een jaar eerder werden in mei 37 procent minder huizen verkocht.

De Britse huizenmarkt staat zwaar onder druk door de internationale kredietcrisis. Banken zijn strenger geworden bij de kredietverlening, waardoor het voor potentiële Britse huizenkopers veel moeilijker is geworden om een hypotheek te krijgen. De leningen worden daarnaast steeds duurder. Maandag verhoogden twee Britse banken hun hypotheekrente.

Ook elders in Europa kennen de huizenmarkten grote problemen. Spanje en Ierland, die eerder grote prijsstijgingen en veel nieuwbouw kenden, zagen sterke dalingen van zowel verkopen als prijzen.

In Nederland daalde het aantal verkochte woningen in een maand met 25 procent, zo heeft het Kadaster gemeld. In mei van dit jaar registreerde de instelling de verkoop van bijna 14 duizend woningen. In april waren dat er nog ruim 18 duizend. In vergelijking met mei 2007 is het aantal geregistreerde verkopen gedaald met meer dan 20 procent. Dat geldt voor alle woontypen, van appartement tot vrijstaande woning.

Als gevolg van het dalende aantal verkopen verhoogt het Kadaster zijn tarieven per 1 juli. De inschrijving van een akte kost dan 91 euro in plaats van 70 euro. Meevallende verkopen brachten het Kadaster eerder juist tot prijsverlagingen.

De verkochte huizen waren in mei van dit jaar gemiddeld 2,9 procent duurder dan twaalf maanden eerder. Een prijsstijging onder de 3 procent is sinds begin 1996 slechts twee keer eerder voorgekomen, aldus het Kadaster. Na februari 2008 is de prijsstijging steeds verder afgezwakt.

Het aantal verkopen daalde in de maand mei in de provincie Zeeland het meest en in de provincie Utrecht het minst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden