Britse bankreus HSBC verhuist naar Parijs in geval van Brexit

Het Britse HSBC zal haar bankactiviteiten verhuizen van Londen naar Parijs als Groot-Brittannië uit de EU stapt. De bankleiding kwam met dit dreigement bij de aankondiging dat de bankreus afziet van een verhuizing naar Hongkong, waar de Hongkong and Shanghai Banking Corp ruim 150 jaar geleden werd opgericht.

Hoofdkantoor van HSBC in de Londense City.Beeld ap

Tien maanden lang is door de bank gerekend of een terugkeer naar de voormalige Britse kolonie financieel aantrekkelijk is. Na het uitbreken van de financiële crisis zijn bankenbelastingen ingevoerd en regels verscherpt voor banken in Groot-Brittannië, wat HSBC aanzette tot het onderzoek.

Dreigen met een vertrek uit het zakencentrum Londen City was volgens de leiding van HSBC geen strategie om minder strenge regels af te dwingen. Dit gebeurde vorig jaar wel, toen de Britse minister van Financiën George Osborne de belastingdruk met de helft verlaagde en niet langer liet gelden voor buitenlandse bezittingen.

'We hebben geen overleg gehad met de overheid', zei HSBC-voorzitter Douglas Flint tegen BBC Radio. 'De regering was op de hoogte van onze visie, maar er is zeker geen druk uitgeoefend, er heeft geen onderhandeling plaatsgevonden.' De afzwakking van Osbornes bankregels kwam desondanks na flinke druk uit de bankensector, meldt persbureau Reuters. Volgens de Britse regering gebeurde dit nadat het doel van de maatregel - het op orde brengen van bankbalansen - reeds was bereikt.

Na de bekendmaking dat HSBC in Londen blijft, stegen de aandelen van de bank. Hier te zien op een bord in Hong Kong.Beeld anp

Groot in Frankrijk

Naar eigen zeggen blijft het HSBC-hoofdkantoor in Londen, omdat dit 'een van de belangrijkste financiële centra is van de wereld', waar bovendien 'veel hoogopgeleid internationaal talent rondloopt'. De flirt met Hongkong was ingegeven door de kansen die Azië biedt voor de bank.

HSBC haalt al bijna de helft van de winst uit het kantoor in Hongkong, waar ruim 20 duizend van de 257 duizend mensen werken. In Groot-Brittannië zijn 48 duizend gestationeerd. De reden om het hoofdkantoor niet te verhuizen zou ook vanwege de hoge verhuiskosten zijn, die volgens Reuters niet opwegen tegen het belastingvoordeel.

In geval van een Brexit zou de verhuizing er alsnog van kunnen komen. Een deel van de Britse medewerkers zou zich dan voegen bij de tienduizend medewerkers die al in Frankrijk werken. 'We hebben het geluk dat we al een grote bank zijn in Frankrijk', zei Flint tegen het Franse Radio 4. 'Mochten we vertrekken uit de EU, of als bij een heronderhandeling over het lidmaatschap extra beperkingen met zich meebrengen, dan hebben we - in het laatste geval - de capaciteit om onze activiteiten en personeel te verhuizen van Londen naar Parijs.'

Een jaar geleden raakte HSBC in opspraak, nadat onder leiding van de Franse krant Le Monde de zogenoemde Swissleaks werden onthuld. Uit een groot aantal bankdocumenten bleek toen dat rekeningen bij de Zwitserse tak van de bank zouden zijn gebruikt voor wapenhandel, handel in bloeddiamanten en grootschalige belastingontduiking.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden