Britse afvalverwerker koopt Van Gansewinkel

Nederlands afval zal vanaf volgend jaar niet meer worden opgehaald door vuilniswagens van Van Gansewinkel. De grootste afvalverwerker van het land wordt overgenomen door zijn Britse concurrent Shanks, waarna het gefuseerde concern onder een nieuwe naam zal verdergaan. Dat hebben beide partijen woensdag bekendgemaakt.

Dion Mebius
Een elektrische vuilniswagen van Van Gansewinkel. Beeld Marcel van den Bergh
Een elektrische vuilniswagen van Van Gansewinkel.Beeld Marcel van den Bergh

Met de overname ontstaat een afvalgigant in de Nederlandse markt met een omzet van zo'n 1,7 miljard euro. De precieze naam van het nieuwe concern wordt binnenkort bekendgemaakt. Van Gansewinkel verwacht dat de overname, waarmee 562 miljoen euro is gemoeid, voor het einde van dit jaar wordt afgerond, blijkt uit een persverklaring. Volgens directeur Marc Zwaaneveld is de samensmelting met Shanks 'een logische stap voorwaarts'. 'De activiteiten en competenties van beide partijen vullen elkaar prima aan en vormen een stabiele basis voor verdere groei.' Het nieuwe bedrijf beoogt zo koploper in de Europese afvalindustrie worden, aldus Zwaaneveld.

Fusie

De bedrijven hopen met de fusie 40 miljoen euro aan schaalvoordelen vrij te spelen, een besparing die deels uit het personeelsbestand moet worden gehaald. Een deel van de bijna achtduizend werknemers die op dit moment bij de bedrijven werkzaam zijn, verliest daarmee zijn baan. Om de klap voor deze werknemers te verzachten bereikten de vakbonden vorige week een principeakkoord met Van Gansewinkel en Shanks. Daarin is onder andere een compensatie van 15 duizend euro bedongen voor werknemers die door het ontslag een deel van hun pensioenrechten kwijtraken. 'Het is vervelend dat mensen hun baan verliezen, maar het ligt in de lijn der verwachting dat er na de fusie dubbelingen in de organisatie ontstaan', zegt CNV-onderhandelaar Tjeerd Orie. 'Dus we zijn blij met dit akkoord.'

Voor Van Gansewinkel is de overname het slotakkoord van een roerig decennium. De afvalverwerker worstelde amper twee jaar geleden nog met een schuld van 800 miljoen euro, opgebouwd in de tijd dat het bedrijf eigendom was van twee Amerikaanse investeringsmaatschappijen, VCV en KKR. In 2007, op het hoogtepunt van de markt voor afvalverwerking, kochten zij Van Gansewinkel en afvalverwerker AVR samen voor liefst 2,2 miljard euro.

Overcapaciteit

Door de financiële crisis daalde de hoeveelheid afval echter, waardoor er een grote overcapaciteit in de markt ontstond. Om de verbrandingsinstallaties draaiende te houden moest vuilnis uit landen als Engeland, Ierland en Italië worden geïmporteerd, maar dit kon niet voorkomen dat een deel van de afvalovens alsnog moest sluiten.

De twee Amerikaanse eigenaren wilden van de noodlijdende afvalbedrijven af en verkochten AVR in 2013 aan een Chinees consortium. Een koper voor Van Gansewinkel bleef echter uit. In 2015 besloten de in totaal vijftig schuldeisers van het afvalbedrijf uit Eindhoven hun vorderingen daarom om te zetten in aandelen. Zij werden zo de nieuwe eigenaren van het bedrijf. Tegelijkertijd zagen de schuldeisers af van 60 procent van de openstaande rekeningen, zodat de schuldenberg van de afvalverwerker danig werd verkleind. Sindsdien gaat het beter met Van Gansewinkel. In 2016 schreef het bedrijf zelfs weer zwarte cijfers met een nettowinst van 308 miljoen euro. Shanks, naast Nederland actief in België, het Verenigd Koninkrijk en Canada, vond zijn concurrent daarmee interessant genoeg om tot aankoop over te gaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden