Brits protest tegen bezuinigingen met 'kettingzaag'

LONDEN Als het aan de Britse vakbonden ligt, gaat Groot-Brittannië maanden van landelijke acties en stakingen tegemoet. Het Trades Union Congress (TUC), een koepel die bijna zeven miljoen vakbondsleden vertegenwoordigt, wil hiermee protesteren tegen de aangekondigde bezuinigingsmaatregelen van de regering-Cameron....

Van onze correspondent Gert-Jan van Teeffelen

De leden van het TUC, maandag bijeen voor hun jaarlijkse congres, stemden in overgrote meerderheid voor ‘gecoördineerde acties’ tegen de plannen van de coalitie. Die worden pas in oktober in detail onthuld, maar nu al is zeker dat deze zeer ingrijpend zullen zijn. Veel ministeries – op gezondheidszorg na – zullen hun budgetten mogelijk met 25 tot 40 procent zien krimpen.

Hierdoor zullen naar verwachting vele tienduizenden banen bij de overheid verloren gaan. Zo waarschuwden de politiebonden afgelopen week dat het aantal agenten met mogelijk veertigduizend zal dalen.

TUC-baas Brendan Barber sprak van ‘afbraakbeleid’, waardoor het economisch herstel in de kiem zal worden gesmoord. Volgens hem lopen alle publieke diensten in het land gevaar, tot in de kleinste gemeenschappen toe.

De bonden staan niet alleen met hun waarschuwingen dat de Britse ingrepen te hard zullen blijken en dat deze de economie zullen schaden. Een groeiend legertje economen is dezelfde mening toegedaan. Volgens John van Reenen, hoogleraar aan de London School of Economics, bezet Groot-Brittannië internationaal ‘de extreme vleugel’ als het om besparen gaat.

Ook vakbondsbestuurders noemen de ingrepen met ‘de kettingzaag’ niet nodig. ‘Als er geld is om banken te redden, als er geld is voor oorlog en kernwapens, dan is er ook geld voor onze publieke diensten’, zei Dave Prentis, voorzitter van de bond Unison.

Volgens Prentis moet de regering het lef hebben ‘terug te gaan naar de banken, de speculanten en de profiteurs en ze namens ons zeggen: jullie hebben deze puinhoop veroorzaakt, dus dan moeten jullie er ook voor betalen.’

De regering sprak gisteren sussende woorden richting de bonden, en zei met hen om tafel te willen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden