Brits opkoopfonds aast op Stork

Het Britse opkoopfonds Candover wil Stork van de beurs halen voor 1,46 miljard euro in contanten (47 euro per aandeel)....

Van onze verslaggever Olav Velthuis

Volgens het persbericht zal Candover de huidige strategie van het bedrijf voortzetten nadat het van de beurs is gehaald. Dat wil zeggen dat het Nederlandse bedrijf, dat met 12.700 werknemers onder meer industriële machines, vliegtuigonderdelen en kippenslachtlijnen maakt, niet zal worden opgesplitst.

De twee grootste aandeelhouders van Stork, de hedgefondsen Centaurus en Paulson, dringen al meer dan een jaar aan op een dergelijke opsplitsing. Woordvoerders van Centaurus en Paulson willen niet reageren op de overnamegesprekken. Stork heeft beide partijen wel vooraf geïnformeerd. Mochten de grootaandeelhouders het bod niet steunen, dan heeft het volgens ingewijden weinig kans van slagen.

Centaurus en Paulson, die samen eenderde van de aandelen in handen hebben, willen dat Stork zich concentreert op de luchtvaartindustrie en andere bedrijfsonderdelen afstoot.

Op aandringen van de twee praatte Stork vorig jaar al met vele opkoopfondsen, waarvan er uiteindelijk een, Clayton Dubilier Rice, overbleef. Dat zou 42 tot 45 euro per aandeel hebben overgehad voor Stork. Bestuursvoorzitter Sjoerd Vollebregt concludeerde toen dat het bedrijf op de beurs beter af is en hield de grootaandeelhouders met een beschermingsconstructie buiten de deur.

Centaurus en Paulson beschuldigden het management vervolgens van wanbeleid en stapten naar de Ondernemingskamer. Die probeerde de zaak te sussen door drie onafhankelijke commissarissen (oud-premier Wim Kok, oud Akzo-topman Cees van Lede en Dudley Eustace, de voormalig financieel directeur van Philips en Ahold) te benoemen. Volgens woordvoerder Dick Kors van Stork stemmen die commissarissen in met de overnamegesprekken met Candover.

‘Je merkt dat mensen zich beginnen af te vragen wanneer er eindelijk een oplossing komt’, zegt Kors. ‘Dit bod kan een uitweg bieden.’ Volgens de woordvoerder heeft Candover zich enkele weken geleden gemeld.

Candover was in 2004 ook in de strijd om het Nederlandse uitgeefconcern PCM (onder andere de Volkskrant, Trouw en NRC) over te nemen, maar legde het toen af tegen zijn Britse branchegenoot Apax. Eind vorig jaar kocht Candover de luxe jachtenbouwer Ferretti voor 1,7 miljard euro.

Beurshandelaren lijken er vanuit te gaan dat het overnamebod op Stork zal slagen. De beurskoers liep na bekendmaking van het nieuws bijna 10 procent op naar 46,15 euro. Bestuursvoorzitter Vollebregt sluit niet uit dat een andere partij nog over het bod zal heengaan. Onduidelijk is nog wat een mogelijke deal zou betekent voor het management en het personeel.

Behalve Centaurus en Paulson heeft Stork sinds kort een nieuwe belager. Het Financieele Dagblad meldde dinsdagochtend dat het IJslandse bedrijf Marel een belang van bijna 11 procent in Stork heeft opgebouwd. Marel zou Stork-onderdeel Food Systems, dat machines maakt voor de voedingsindustrie, willen opkopen. Een woordvoerster van Marel wil niet reageren op het mogelijke bod.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden