Brits milieubeleid in goede handen bij rechts

Milieu krijgt weinig aandacht bij de formatie. VVD en PVV, kijk eens naar Engeland: een rechts kabinet met groene ambities....

Bert Metz

Voor zover er iets naar buiten komt over de kabinetsformatie gaat het over bezuinigen en Wilders, niet over het toekomstige energie- en klimaatbeleid. Is dat omdat de PVV serieuze afspraken over dit urgente onderwerp blokkeert? Omdat de VVD een actief energie- en klimaatbeleid associeert met ‘links’ subsidie rondpompen?

Uit de berichtgeving blijkt in ieder geval niet dat de onderhandelaars klimaatverandering hoog op de agenda hebben staan. Integendeel, VVD’er Winsemius en CDA’ers Wijffels en Veerman waarschuwden deze week in de Volkskrant dat milieu er bekaaid af dreigt te komen bij rechts. Terwijl klimaatverandering een ernstig en urgent mondiaal probleem is en blijft.

Het is voor de onderhandelaars in dit verband nuttig om even te kijken naar de conservatief-liberale collega’s in het Verenigd Koninkrijk, het kabinet-Cameron dat kort geleden is aangetreden. Het erfde een vooruitstrevend energie- en klimaatbeleid van Labour, met ambitieuze doelstellingen voor het opvoeren van windenergie en het terugdringen van de CO2-uitstoot. En een enorm begrotingstekort!

Wat gebeurde er? De beuk in de subsidies voor windenergie? Afschaffen van de ambitieuze CO2-doelstellingen? Integendeel, de regering-Cameron erkent dat klimaatverandering een ernstige bedreiging vormt en dat urgente actie vereist is. De onder Labour geformuleerde doelen voor een schone energievoorziening en drastische verlaging van de CO2-uitstoot worden gehandhaafd; economische doelstellingen (banen, energievoorzieningszekerheid) worden toegevoegd en het beleid wordt effectiever gemaakt.

Zo moet Engeland naar een milieuvriendelijke economie met lage CO2- uitstoot (80 procent lager in 2050 dan nu, en minder afhankelijkheid van de invoer van olie, gas en kolen. Er komt een groot programma voor besparing van energie (Green Deal); onderdeel hiervan is dat energiebedrijven verplicht zijn investeringen in isolatie en andere besparingen te financieren. Consumenten betalen dit over een lange periode terug via de energierekening.

De Britse CO2-heffing wordt verhoogd, zodat het aantrekkelijker wordt om energie te besparen. Het aandeel groene elektriciteit wordt vergroot via invoering van feed-in tarieven (gegarandeerde prijzen voor geleverde stroom). Er wordt gewerkt aan grote nieuwe windparken op de Noordzee en grootschalige invoering van slimme elektriciteitsmeters om energiebesparing te bevorderen.

Er komt een groene investeringsbank en er mogen geen kolencentrales verrijzen die geen CO2 afvangen. Er komt geen derde baan op de luchthaven Heathrow en ook niet op Gatwick en Stansted en er komt een vliegbelasting.

Voorwaar een indrukwekkende lijst van een conservatief kabinet. Samen met zijn Duitse en Franse collega’s (ook van centrum-rechtse regeringen!) heeft de Engelse minister voor Energie en Klimaat onlangs opgeroepen de Europese klimaatdoelstellingen verder aan te scherpen (terugdringen broeikasgassen in 2020 tot min 30 procent). Dat zal een extra stimulans zijn voor de overgang naar een koolstofarme economie tegen relatief lage kosten.

Het conservatief-liberale kabinet Cameron laat dus zien dat een voortvarend energie- en klimaatbeleid een essentieel onderdeel is van een programma van economisch herstel en het versterken van de concurrentiepositie in de toekomst. Dat moet ook in Nederland voor een VVD-CDA kabinet aantrekkelijk zijn. En er is vast een stevige meerderheid voor te vinden in de Tweede Kamer.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden