Brit koopt Nederlandse dagbladen

Kranten- en boekenconcern PCM wordt overgenomen door de Britse investeringsmaatschappij Apax. Daarmee komen vier landelijke kranten in buitenlandse handen: de Volkskrant, NRC Handelsblad, Trouw en het Algemeen Dagblad....

Van onze verslaggever Gerard Reijn

De details van de overname moeten nog worden uitgewerkt, maar problemen worden daarbij niet verwacht. Apax zal na de transactie rond 64 procent van de aandelen bezitten. De rest blijft in handen van de huidige grootaandeelhouder, de Stichting Democratie en Media (rond 33 procent), en stichtingen gelieerd aan Trouw en de Volkskrant. De Stichting Democratie en Media behoudt het recht om de doelstelling van het concern (voor pluriformiteit van de pers) te conserveren, en om Trouw, Volkskrant en NRC Handelsblad te vrijwaren tegen sluiting of verkoop.

Volgens bestuursvoorzitter Theo Bouwman van PCM is het de bedoeling dat de onderneming over drie à vijf jaar naar de beurs gaat. Dat vindt hij de ideale toestand voor het concern: 'Dan ben je als PCM waar je moet zijn.'

Volgens Bouwman zal er vrijwel niets veranderen. 'Apax onderschrijft het beleid.' De Britten krijgen bovendien niet de macht . Die ligt bij de raad van bestuur, die ongewijzigd blijft, en de raad van commissarissen. Die wordt vernieuwd, maar van de vijf zetels krijgt Apax er slechts twee.

Afgesproken is dat Apax de noodzakelijk geachte groei van PCM zal financieren. Bouwman wil nog vóór de beursgang de omzet met 50 procent opstuwen (afgelopen jaar bedroeg die 646 miljoen euro), onder meer door overnames in de boekensector.

De Stichting Democratie en Media, nu nog meerderheidsaandeelhouder van PCM, en de twee andere stichtingen verkopen een pakket van ongeveer 29 procent van de aandelen, voor een prijs die niet is bekendgemaakt. Drie andere aandeelhouders, ING, Aegon en NIB, verkopen hun belang van in totaal 35 procent tegen een al jaren geleden vastgestelde prijs van 115 miljoen euro.

De centrale ondernemingsraad moet zich nog uitspreken over de transactie, maar voorzitter Klaas de Jong liet weten Apax 'wel te zien zitten'. Hoofdredacteur Pieter Broertjes van de Volkskrant is ook tevreden. Hij verwacht dat de krant niet zal veranderen als gevolg van de overname, immers: 'De krant wordt beschermd door een redactiestatuut.' Op termijn ziet hij voordelen. 'Ik verwacht dat er meer investeringsmiddelen ter beschikking zullen worden gesteld.'

Apax is de winnaar van een biedingsprocedure waaraan de laatste weken nog vier concurrenten deelnamen: de Belgische Persgroep en de investeringsmaatschappijen Warburg Pincus, Providence en Candover.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden