'Brinkhorst biedt veel te lage vergoeding internettaps'

Minister Brinkhorst (Economische Zaken) heeft de toekomstige basisvergoeding aan internetaanbieders voor het plaatsen van een internettap vastgesteld op iets meer dan 13 euro per keer....

ANP

Opsporingsdiensten gebruiken informatie uit internettaps om surf- en e-mailgedrag van verdachten te volgen.

In de conceptregeling aftapkosten staat dat de vergoeding is gebaseerd op eerdere ervaringen. Een internetaanbieder als XS4All declareert momenteel echter gemiddeld 1350 euro per tap. ‘Dat zijn de reële personeelskosten’, zei technisch-directeur S. Hania vrijdag.

XS4All voelt zich bovendien gepasseerd omdat de minister de regeling heeft opgesteld zonder de internetaanbieders te raadplegen. Brinkhorst wil de verlaagde vergoeding volgende maand al invoeren.

Internetaanbieders zijn volgens de Telecommunicatiewet verplicht de technische maatregelen te treffen die het mogelijk maken om hun diensten af te tappen. Over het aantal taps dat providers in opdracht van de opsporingsdiensten plaatsen, mogen ze in het belang van de staatsveiligheid niets zeggen.

Ook andere internetaanbieders zijn ontevreden. ‘De minister heeft dit eenzijdig vastgesteld. We zijn daar allerminst gelukkig mee’, bevestigde een woordvoerder van Wanadoo vrijdag. Wanadoo ontving tot nu toe 700 euro per aftapbevel.

‘Misschien kan Brinkhorst de mensen leveren die het voor dat geld doen’, schamperde een woordvoerder van öme/Essent vrijdag. KPN (Planet en Het Net) is ‘bijzonder ongelukkig’ met het voorstel van de minister. ‘De werkelijke kosten liggen veel hoger dan deze vergoeding’, aldus een zegsman. Het bedrijf zal op korte termijn zijn zorgen uiten aan het ministerie en de Tweede Kamer.

Brinkhorst rekent een uurtarief van 26,25 euro voor de medewerkers die taps plaatsen, verlengen of beëindigen. Maar volgens XS4All is daarvoor duurder, hooggekwalificeerd personeel nodig, dat kan omgaan met complexe en gevoelige informatie. Voorts laat de internetaanbieder een jurist elk tapverzoek op legitimiteit toetsen. De conceptregeling voorziet weliswaar in extra vergoeding voor tapverzoeken in de nacht en in het weekeinde, maar op die momenten is bij de meeste providers nu helemaal niemand aan het werk.

Voor de persoonsgegevens (naam, adres, woonplaats) van klanten die horen bij verdachte ip-nummers, declareerden de aanbieders tot op heden meer dan 100 euro per keer. Brinkhorst wil die vergoeding verlagen tot 6,56 euro.

Een woordvoerder van het ministerie stelt dat de regeling is opgesteld om af te bakenen welke kosten worden vergoed. Economische Zaken benadrukt dat meerkosten die rechtstreeks en aantoonbaar voortvloeien uit de tapopdracht en die binnen de definities vallen, ook kunnen worden gedeclareerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden