nieuws
Brillenoorlog om Nederlands concern blijkt een schijngevecht te zijn geweest
De overname van optiekketen GrandVision door EssilorLuxottica gaat toch door, ondanks de laatste uitspraak van het Zwitserse gerechtshof. Essilor betaalt zelfs de beloofde 7,3 miljard euro. Over een brillenoorlog die een soap werd.
Logica is bij topondernemers soms ver te zoeken. Dat geldt zeker voor de 86-jarige Leonardo Del Vecchio, de baas van Ray Ban-eigenaar EssilorLuxottica. Twee jaar lang bestreed de Italiaan furieus een in juli 2019 gesloten akkoord voor een overname van het Nederlandse brillenconcern Grandvision voor 7,2 miljard euro, omdat de waarde van de eigenaar van de winkels Pearle en Eye Wish door de pandemie was gedaald.
Nadat een Zwitsers arbitragepanel na veel juridisch wapengekletter vorige week besloot dat de Italiaan het koopcontract mocht verscheuren, stemde hij woensdag alsnog in met de overname voor dat bedrag. Dit betekent dat de fameuze brillenoorlog slechts een schijngevecht is geweest dat alleen de vennootschapsadvocatuur rijker heeft gemaakt.
Volle pond
Martijn van der Vorm, commissaris en feitelijke baas, van GrandVision-grootaandeelhouder HAL, kan zich in de handen wrijven. Hij krijgt alsnog het volle pond - 5,7 miljard euro - voor het belang van 76,25 procent in Grandvision, een brillengigant met 2700 winkels in Europa, verdeeld over 34 ketens. En Stephan Borchert, ceo van Grand Vision, incasseert zijn omstreden bonus van ruim 4 miljoen euro nu alsnog zodra de overname is voltooid.
EssilorLuxottica betaalt per aandeel 28,45 euro, de oorspronkelijk afgesproken prijs. Daarna komt er een openbaar bod voor dezelfde prijs op de rest van de via de beurs verhandelde aandelen. Woensdag schoot de aandelenkoers op de beurs meteen met 15 procent omhoog tot dichtbij die prijs, waaruit bleek dat de beleggers eigenlijk geen rekening meer hadden gehouden met het doorgaan van de deal.
In de brillenoorlog ging het hard tegen hard. Op het verbreken van de oorspronkelijke overeenkomst stond een boete van 400 miljoen euro. Maar EssilorLuxottica weigerde die te betalen. Het concern dat vier keer zo groot is als GrandVision - 17 miljard omzet tegen 4 miljard - beweerde dat het Nederlandse concern zich niet aan de oorspronkelijke overnamedeal had gehouden door de bedrijfsvoering te veranderen tijdens de coronacrisis. Zo sloot GrandVision tijdelijk winkels, schortte huurbetalingen voor zijn panden op en besloot leveranciers later te betalen. Die schendingen zouden blijken uit vertrouwelijke documenten.
Deurwaarder
Toen GrandVision die niet vrijwillig wilde overhandigen werd zelfs de deurwaarder op het bedrijf afgestuurd met een opdracht voor een inbeslagname van de administratie. Vorige week stelde het Zwitserse arbitragepanel het Italiaans-Franse concern in het gelijk dat de afspraken met Grand Vision waren geschonden. Meteen werd gesuggereerd dat EssilorLuxottica de brillenketens nog wel wilde hebben, maar dan moet een korting van 1 miljard euro.
Wat Del Vecchio bewogen heeft na zo lang tegenstribbelen alsnog overstag te gaan zonder een lagere prijs te bedingen, is niet helemaal duidelijk. In een persbericht stelt EssilorLuxottica dat ‘de strategische logica voor de overname nog steeds sterk is.’ ‘Nu de branche weer opleeft na de pandemie, is dit het ideale moment om ons retailnetwerk uit te breiden‘, aldus het bedrijf. Inmiddels hebben de mededingingsautoriteiten al ingestemd met de overname. Alleen eist de Europese Unie van Grand Vision, dat een klein aantal winkels zal worden afgestoten waaronder die van Eye Wish. EssilorLuxottica moet formules verkopen in Italië en België. De Europese toezichthouder wil op die manier voorkomen dat het bedrijf in Europa te machtig wordt.
Volle bankrekening
Wat HAL Investments gaat doen met de 5,7 miljard euro die het krijgt voor GrandVision is onduidelijk. Gezien de negatieve rentes zal het deze enorme som niet te lang op de bank willen laten staan. HAL, voortkomend uit de voormalige Holland-Amerika Lijn, heeft in Nederland belangen in een hele reeks van bedrijven, waaronder havenbedrijven als Vopak en SBM Offshore, bouwbedrijven als Van Wijnen en Boskalis, kantoorinrichter Ahrend en de FD Media Group.
Het is ook de grootaandeelhouder van Coolblue dat op het punt staat naar de beurs te gaan. HAL Investments valt onder een holding die gevestigd is op de Nederlandse Antillen. Het juridisch hoofdkantoor zit in Monaco, hoewel het bedrijf kantoor houdt in Rotterdam. De familie Van der Vorm is met 68 procent de meerderheidsaandeelhouder. Quote rangschikt de familie als de op een na rijkste van Nederland.