Brillenketen Hans Anders 'groeit sneller dan de rest' - en krijgt nieuwe Britse eigenaar

Hans Anders liet maandagochtend bij de publicatie van de jaarcijfers meteen weten dat het een nieuwe eigenaar krijgt. De Britse investeringsmaatschappij 3i neemt, samen met enkele banken, de bril- en hoortoestellenketen over van de Nederlandse investeerders Alpha en Alpinvest.

Jeroen van Wensen
De brillenketen Hans Anders is overgenomen door Investeringsfonds 3i, eigenaar van de discountwinkels Action. Beeld anp
De brillenketen Hans Anders is overgenomen door Investeringsfonds 3i, eigenaar van de discountwinkels Action.Beeld anp

3i betaalt uit eigen zak 200 miljoen euro voor Hans Anders. Wat voor bedrag de banken op tafel leggen, is onbekend. 'Kopers en verkopers hebben afgesproken daarover geen verdere mededelingen te doen', laat Remco Boerefijn weten. Boerefijn is nu baas van Hans Anders Nederland. Hij wordt bestuursvoorzitter van de Hans Anders Groep en volgt Patrick Herman op. 'De huidige topman is verbonden aan Alpha. Herman gaat zich nu richten op andere activiteiten bij Alpha. De verkoop is daarom een natuurlijk moment om hem op te volgen', aldus Boerefijn.

3i koopt met Hans Anders een brillenketen die naar eigen zeggen harder groeit dan de markt. De omzet steeg het afgelopen jaar met 12 procent naar 190 miljoen euro. 'De omzet in de totale optiekmarkt in Nederland is vorig jaar gegroeid met 5 procent', zegt Boerefijn. 'Hans Anders groeit dus aanzienlijk sneller dan de markt.'

Zwarte cijfers

Alpinvest en Alpha hebben de keten in 2011 overgenomen van de investeerders Gilde en Comnaar. In 2015 stond Hans Anders opnieuw in de etalage. Om de keten beter verkoopbaar te maken, hebben Alp­invest en Alpha een lening van 100 miljoen euro omgezet in aandelenkapitaal. De verminderde rentelast leverde Hans Anders zwarte cijfers op.

Het in Londen gevestigde 3i kennen we in Nederland van Basic Fit en Action. Hans Anders past daar goed bij, aldus 3i. Robert van Goethem, partner bij 3i, ziet bovendien internationale mogelijkheden voor Hans Anders: 'De Europese optiekbranche blijft sterk gefragmenteerd en wij geloven dat er voor een toonaangevende speler in het value-for-moneysegment als Hans Anders enorme mogelijkheden zijn.' In het verleden was 3i eigenaar van Spaanse en Braziliaanse brillenketens.

Hans Anders is sinds 1982 te vinden in de Nederlandse winkelstraten. Met 250 winkels is het marktleider. Daarnaast zijn er vestigingen in België, Zweden en Frankrijk. Er werken 1.500 mensen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden