Briljante beursman spin in fraudespel

Een briljante effectenhandelaar, dat was Han V. tot hij vrijdag werd opgepakt. Zo briljant was hij, dat hij de misdadige praktijken waarvan hij nu wordt verdacht, jarenlang kon volhouden....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

'Een briljante beurshandelaar die veel risico nam', zegt een ex-collega. 'Als een koers begon te bewegen, wist Han V. heel snel wie de handelende partij was', zegt een ander. De man die vijf jaar geleden nog werd bekroond als beurshandelaar van het jaar, is nu aangehouden op verdenking van beursfraude en witwaspraktijken. 'Han kon ook klooien met koersen', aldus een derde ex-collega.

Tot januari 1993 was Han V. een gevierde persoon op de Amsterdamse beursvloer. Een succesvolle commissionair met een zetel in het bestuur van de beurs die bovendien regelmatig van zich liet horen in kranten en tijdschriften. Een droomcarrière voor een volksjongen. Totdat bleek dat hij zijn werkgever Van Meer James Capel had opgezadeld met een schadepost van tien miljoen gulden. De beursheld liep zijn eerste fikse deuk op.

Uit een onderzoek van de beurs bleek dat Han V. transacties voor eigen rekening had vermengd met die voor klanten. Ook had hij enorme verliezen geleden op vermogens die hij voor anonieme klanten moest beleggen.

Op staande voet werd hij ontslagen bij de effectenbank. Uit eigen zak betaalde Han V. een miljoen gulden om mogelijke schadeclaims af te kopen. Het nieuws sloeg in als een bom, want Han V. was immers bestuurslid van de beurs.

Tot verbijstering van Van Meer James Capel behield de ontslagen commissionair nog bijna een jaar lang zijn bestuurszetel die hij te danken had aan zijn voormalige werkgever. 'Het was vriendjescultuur, een sfeer van ons kent ons, van ons dekt ons', zegt de directeur van het effectenhuis, D. de Jong.

Han V. gaf zijn zetel op nadat de interne tuchtcommissie hem in november 1993 veroordeelde en voor zes maanden schorste. De schorsing was echter slechts voorwaardelijk, waardoor hij nog dezelfde maand opnieuw kon beginnen als directeur van Leemhuis en Van Loon.

De misstappen van Han V. bij Van Meer James Capel hebben echter een staartje. De desastreuze transacties van toen blijken het draaipunt van het huidige gerechtelijk onderzoek. De Fiod en de Economische Controledienst (ECD) hebben vrijdag dossiers in beslag genomen bij vier commissionairs en effectenbanken. Ook bij Van Meer James Capel waar de rechercheurs volgens directeur De Jong alleen geïnteresseerd waren in de oude vermogensrekeningen die Han V. beheerde namens anonieme klanten.

Aan die rekeningen hing in 1993 al een luchtje. Het beurstalent Han V. boekte enorme beleggingsverliezen op vermogens die werden aangehouden bij de Zwitserse ESC Effectenbank die statutair op de Antillen is gevestigd. Driekwart van de waarde van aandelenportefeuilles ging verloren in slechts twee jaar, terwijl Han V. honderduizenden guldens commissie rekende.

Toen de miljoenenschade aan het licht kwam, probeerde de effectenbank uit alle macht te achterhalen wie er schuilgingen achter de geheimzinnige codenamen. Dat is nooit gelukt, zegt De Jong. Nu is wel duidelijk waarom de klanten zo gebrand waren op anonimiteit. Justitie vermoedt namelijk zwart geld, mogelijk crimineel geld, dat door Han V. werd witgewassen. Hetzelfde zou hij hebben gedaan bij Leemhuis en Van Loon en bij Strating Effecten (nu NIB Securities) waar hij tot 1985 werkte.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden