Brigitte heeft een waslijst aan taken. Is haar salaris een beetje karig?

Beeld ANP

Dilemma

Als Brigitte (57) kijkt naar haar waslijst aan taken, vindt zij haar salaris een beetje karig. Zij werkt nu bijna tien jaar als ‘manager algemene zaken’ in de geestelijke gezondheidszorg, bij een instelling waar kinderen en jeugd met psychische problemen worden geholpen.

Brigitte is verantwoordelijk voor de productie en financiën van twee behandellocaties. Zij neemt personeel aan en regelt ‘allerlei facilitaire zaken’. Zij is eindverantwoordelijk voor een budget van 3 miljoen euro per jaar en geeft leiding aan omgerekend dertig voltijdmedewerkers, van wie de meesten hooggeschoold zijn.

Haar salaris is 4.300 euro bruto per maand. Zij krijgt pensioen, een eindejaarsuitkering en een telefoon en laptop van de zaak. Is dat genoeg?

Advies

Had Brigitte dezelfde baan gehad bij een commercieel, zakelijk bedrijf, dan had zij op jaarbasis misschien wel 15 duizend euro bruto meer verdiend, zegt Maud Schaapveld van Berenschot. Dat is een kwart meer dan de 60 duizend euro die Brigitte nu ontvangt.

De zorg betaalt nu eenmaal minder dan de zakelijke markt, verklaart Schaapveld. ‘De keuze voor een baan in de zorgsector wordt daarom vaak genomen vanuit een sociale motivatie.’

Een groot voordeel van de zorg: de salarisafspraken zijn strak geregeld. Brigitte kan met de cao in de hand zelf nagaan of haar salaris terecht is, zegt juridisch adviseur Joost Eilers van vakbond CNV. De cao hanteert een puntensysteem om het salaris vast te stellen. Brigitte kan bij haar leidinggevende nagaan hoe die punten in haar geval zijn toegekend.

De jurist wil zelf zijn vingers niet branden aan een oordeel over haar salaris. Adviseur en trainer Jacco van den Berg heeft daar minder moeite mee. Hij schat in dat zij correct is ingedeeld, voor de fijnproever: in schaal FWG65a.

Wel vermoedt hij dat Brigitte lange tijd geen salarisverhoging heeft gehad. Als zij al negen jaar in deze functie werkt, kan het bijna niet anders dan dat zij een aantal jaar geen salarisstappen heeft gemaakt.

‘In dat geval is het de hoogste tijd dat jouw leidinggevende vertelt wat jij moet doen om in aanmerking te komen voor een extra periodiek’, zegt Van den Berg. ‘Wat is de reden dat deze zijn uitgebleven?’

Het duurt volgens Van den Berg nog eens negen jaar voordat Brigitte het maximum van haar schaal bereikt. Als dit Brigitte te lang duurt, dan heeft zij twee opties. Zij kan vragen om een herwaardering van haar functie, maar daarvoor acht Van den Berg de kans klein, gezien haar ‘beperkte span of control’: Brigitte geeft aan relatief weinig mensen leiding. Optie twee is solliciteren voor een soortgelijke functie met meer invloed of bij een bedrijf dat meer betaalt. Dat kan binnen de zorg, maar natuurlijk ook ergens anders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden