Brics-landen willen één economisch beleid
De groep van opkomende landen, de zogenoemde Brics, hebben zondag de westerse landen opgeroepen het zwakke economische herstel in de wereld niet in de waagschaal te stellen. Zij vroegen een gecoördineerd macro-economisch beleid, waar de VS en de eurozone nu elk een eigen richting dreigen te gaan.
Ook veroordeelden de Brics (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) de unilaterale boycotmaatregelen die sinds de annexatie van de Krim gelden voor Rusland. 'De politisering van economische relaties bedreigt toekomstige groei. Hierdoor wordt een duurzaam economisch herstel in gevaar gebracht', aldus de Brics-leiders: de presidenten Dilma Rousseff (Brazilië), Vladimir Poetin (Rusland), Xi Jinping (China), Jacob Zuma (Zuid-Afrika) en de Indiase premier Narendra Modi. Het overleg vond zondagochtend plaats, voorafgaande aan de werklunch van de G20.
Sinds 2011 wordt de Nederlandse premier niet meer als gast uitgenodigd voor de G20-top, maar koningin Máxima geeft er nog wel geregeld acte de présence. Zondag lanceerde zij in Antalya het nieuwe mondiale netwerk van SME Finance Forum, dat innovatieve en financiële diensten mogelijk moet maken voor kleine en middelgrote ondernemingen.
Door de afnemende groei in China, de daling van de grondstofprijzen en de handelssancties tegen Rusland kampen de Brics-landen op dit moment met tegenslag. Daarbovenop dreigt echter een renteverhoging in de VS, die de kapitaalvlucht uit de opkomende landen kan versterken.
(Tekst gaat verder onder foto).
De Brics-landen bekritiseerden het uitblijven van steun van het Amerikaanse Congres voor de hervormingen van het IMF en de Wereldbank, zodat de toezegging om de Brics-landen in deze instituten meer macht te geven niet wordt nagekomen. 'Het IMF loopt anders het risico aan legitimiteit en reputatie in te boeten', aldus de verklaring. 'Complexe structurele en cyclische problemen hebben geleid tot een daling van de groei van de wereldeconomie en ook die van ons', zei Poetin.
De Brics-landen die sinds 2009 een eigen economische en politieke overleggroep hebben, stelden dat hun samenwerking inmiddels al veel heeft opgeleverd. Maar dat zij daarnaast ook samenwerking met de andere landen van de G20 zullen blijven zoeken.
Volgend jaar is China voorzitter van de G20 en India van de Brics. De Indiase premier Modi deed een dringend beroep op de G20 100 miljard dollar aan financiële en technische ondersteuning te geven om landen die nog in ontwikkeling zijn te helpen schone energie, zoals zonne-energie. op te wekken. Modi zei dat er tijden zijn geweest dat de logica van de Brics in twijfel werd getrokken. 'Maar we hebben onze relevantie en waarde bewezen, en nog wel in een tijd van grote uitdagingen. Hij noemde onder meer de oprichting van de New Development Bank en een eigen valuta-ondersteuningsfonds die wel als alternatieven voor de Wereldbank en IMF worden gezien. 'Maar samen kunnen we ook vorm geven aan de G20.'