Brede steun voor sociaal manifest

Politiek, vakbeweging en werkgevers hebben enthousiast gereageerd op het sociaal manifest dat SER-voorzitter Wijffels en anderen vrijdag in de Volkskrant publiceerden. Volgens CDA-minister De Geus is het een 'interessante bijdrage aan de 'discussie op lange termijn'....

Door Yvonne Doorduyn en Gijs Herderscheê

Kopstukken uit vakbeweging, werkgeverskringen en openbaar bestuur bepleiten gisteren in een ingezonden stuk in de Volkskrant de uitkeringen aan studenten, werklozen, arbeidsongeschikten en ouderen te vervangen door een collectieve basisuitkering. De overheid zorgt dan alleen voor een basisinkomen, burgers verzekeren zich zelf individueel of via de CAO (te regelen door sociale partners) groepsgewijs bij.

De centrale rol die de 'groep-Wijffels' toekent aan de levensloopregeling, onderstreept volgens De Geus de noodzaak om de verlofspaarregeling snel in te voeren. De levensloopregeling, een CDA-idee, staat gepland voor 2006. Over de parallellen van het manifest met zijn eigen toekomstvisie, wil De Geus nog niets kwijt.

Het voorstel van onder anderen Wijffels (SER), Heerts (FNV), De Leij (VNO-NCW), Fischer (Verbond van Verzekeraars) en Rottenberg (PvdA) komt op een belangrijk moment. De verkenning van CDA-staatssecretaris Van der Knaap om een oplossing te vinden voor het conflict tussen vakbeweging en kabinet loopt dit weekend ten einde. Zondagavond rapporteert Van der Knaap zijn bevindingen aan de betrokken ministers.

Volgens de vakbeweging hebben de gesprekken met Van der Knaap tot nu toe weinig opgeleverd. Betrokken bestuurders verwachten begin volgende week een gesprek met De Geus waarin de concrete onderhandelingsruimte kenbaar zou moeten worden gemaakt.

Volgens CNV-voorman Doekle Terpstra zou het voorstel van de groep-Wijffels kunnen bijdragen aan een nieuw centraal akkoord. 'Bij het CNV zijn we er van oudsher van overtuigd dat sociale zekerheid een kerntaak is van de vakbeweging. Zoiets moet onderdeel zijn van een eventueel centraal akkoord dat kan voortkomen uit de huidige ruzie met het kabinet', meent Terpstra. Ook de FNV vindt het 'Balie-akkoord' (het voorstel kwam in het Amsterdamse cultureel centrum De Balie tot stand) 'een mooie aanzet die nadere bestudering en uitwerking verdient'.

In de Tweede Kamer valt het voorstel eveneens goed. Zowel de coalitiepartijen als de oppositie zijn lovend. 'Boeiend met een heldere verantwoordelijkheidsverdeling', vindt CDA-Kamerlid Verburg. 'Dat spreekt het CDA aan.' Ook de grote rol die de levensloopregeling speelt en de noodzaak van permanente scholing vindt Verburg aantrekkelijk.

D66-leider Dittrich vindt dat het kabinet met twee of drie uitgewerkte voorstellen moet komen om een basisuitkering in te voeren in Nederland.

Ook PvdA-Kamerlid Crone noemt het pleidooi van de groep 'een positieve bijdrage aan het debat'. Het voorgestelde systeem is volgens hem beter dan de levensloopregeling die het kabinet voorstelt. Die is volgens Crone niet aantrekkelijk voor de lage en middeninkomens. De PvdA wil snel een debat met het kabinet over de kwestie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden