Nieuws Antiwitwasbeleid

Brede steun voor kabinetsstrijd tegen witwassen

Het plan van de ministers van Justitie en Veiligheid en Financiën om witwassen te voorkomen en criminelen beter op te sporen heeft de steun van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). 

Minister Ferdinand Grapperhaus (l) van Justitie en Veiligheid en Wopke Hoekstra (r) van Financiën. Beeld ANP

Met de antiwitwasplannen van ministers Wopke Hoekstra (Financiën) en Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) wordt een belangrijke stap gezet om Nederland ‘nog onaantrekkelijker’ te maken voor criminelen die hun geld willen witwassen. Dat zegt Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). ‘Doordat poortwachters en overheid de handen ineenslaan geven we een krachtig signaal dat criminelen hier niet moeten zijn met hun zwarte geld’, aldus Buijink.

In de strijd tegen witwassen wordt het verboden dat handelaren meer dan 3.000 euro contant aannemen. Ook moet het biljet van 500 euro verdwijnen en banken moeten ‘ongebruikelijke’ klanten weren, als het vermoeden bestaat dat ze willen witwassen. 

 Financiële keten

Het plan van de ministers om witwassen te voorkomen en criminelen beter op te sporen heeft ook de steun van De Nederlandsche Bank (DNB). Wel moet in de plannen aandacht worden besteed aan capaciteit bij de toezichthouders, onder meer op het gebied van technologie. DNB benadrukt dat het effectief aanpakken van witwassen alleen mogelijk is als de hele financiële keten zich maximaal inspant en er tussen de partijen op een goede manier wordt samengewerkt en informatie wordt gedeeld. 

Ook de NVB benadrukt dat samenwerking tussen banken onderling en publieke en private partijen essentieel is om witwassen effectief te kunnen bestrijden. Naast het wegnemen van wettelijke belemmeringen om kennis te delen, is het ook van belang dat banken, opsporingsdiensten en het OM de beschikbare capaciteit beter inzetten. DNB pleit samen met het ministerie van Financiën en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) voor een Europese toezichthouder die zich specifiek gaat bezighouden met antiwitwasbeleid en de strijd tegen het financieren van terrorisme.

Het Verbond van Verzekeraars is ook voorstander van het plan maar wijst erop dat ‘een adequaat instrumentarium’ noodzakelijk is om de rol van poortwachter goed te kunnen vervullen. De verzekerkaarsorganisatie pleit bijvoorbeeld al langer voor volledige inzage in bepaalde registers om effectief en efficiënt controles uit te voeren. “Dat zou enorm veel zoekwerk schelen”, aldus het verbond.

Lees meer

Kabinet wil witwassen met wortel en tak uitroeien.Volgens minister Hoekstra kunnen belastinginkomsten met enkele procentpunten stijgen als witwassen strenger wordt aangepakt.

ING trof vorig jaar een recordschikking met het OM van 775 miljoen euro, omdat maatregelen tegen witwassen via de bank jarenlang tekortschoten. 

In februari schroefde ABN Amro plotseling het witwastoezicht verder op –wat is er aan de hand?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden