Brazilië schikt toch niet met SBM

De nog geen twee maanden oude fraudeschikking tussen SBM Offshore en de Braziliaanse autoriteiten is alweer van de baan. Het Openbaar Ministerie in het Zuid-Amerikaanse land heeft haar namelijk afgekeurd.

Eric Van Den Outenaar
Een schip van SBM Offshore waarmee olie en gas wordt opgepompt, verlaat de Braziliaanse kust. Met de schikking leek de weg naar zaken doen in het land weer open te liggen. Beeld
Een schip van SBM Offshore waarmee olie en gas wordt opgepompt, verlaat de Braziliaanse kust. Met de schikking leek de weg naar zaken doen in het land weer open te liggen.Beeld

'We zoeken opheldering', aldus SBM Offshore in het korte persbericht waarmee het vrijdag het nieuws de wereld in slingerde. Bij de schikking waren de overheid, justitie en Petrobras betrokken. Goedkeuring leek een formaliteit. Het beursgenoteerde bedrijf vermeldde niet waarom de schikking ongeldig is.

In juli trof de bouwer van drijvende olieplatforms een regeling van ruim 150 miljoen euro. Daarmee leek een einde te komen aan het justitiële onderzoek dat al zo'n twee jaar als een molensteen om de nek van de onderneming hangt.

Het Schiedamse bedrijf heeft jarenlang via tussenpersonen ambtenaren betaald om zo orders binnen te slepen bij het staatsoliebedrijf Petrobras, werd eerder al bij de in Nederland via een schikking afgekochte rechtszaak duidelijk.

Ook hier trof het beursconcern in 2014 al een megaschikking ter waarde van zo'n 190 miljoen euro met het Openbaar Ministerie om van vervolging af te zijn, een affaire waarin SBM naast Brazilië ook in landen als Equatoriaal-Guinea en Angola over de schreef ging. Dit betrof smeergeldbetalingen tot 2011. Veruit het grootste deel daarvan vond wel in Brazilië plaats.

In het nu afgeblazen Brazilië-akkoord zou SBM de betalingen in verschillende termijnen verrichten. Tevens moest het bedrijf afzien van bepaalde prestatiebonussen bij lopende projecten.

Hiermee lag de weg naar zaken doen in het land weer open. De schikking gold als belangrijke afsluiting voor SBM in de fraudeaffaire die in 2014 aan het licht kwam.

Onderzoek

Brazilië is een van de belangrijkste afzetmarkten voor het in Monaco gevestigde concern en Petrobras de belangrijkste klant van het bedrijf. Vanwege het onderzoek naar de vermeende omkoping mocht SBM al die tijd niet langer meedingen naar nieuwe orders en zag het opdrachten naar concurrenten gaan.

SBM Offshore bouwt, levert en bedient zogeheten FPSO's: Floating Production, Storage and Offloading Vessels. Met de drijvende gevaartes van staal en slangen kunnen oliebedrijven op diepe stukken in zee olie en gas oppompen. Sommige FPSO's kunnen wel meer dan 100 duizend vaten olie produceren per dag. Voor de kust van Brazilië liggen er verscheidene hun werk te doen, allemaal installaties die gesleten zijn voor de verkoopban.

Exterieur van hoofdkantoor SBM Offshore in Schiedam. Beeld anp
Exterieur van hoofdkantoor SBM Offshore in Schiedam.Beeld anp

Tussen 1998 en 2002 betaalde SBM bijna 50 miljoen euro aan steekpenningen aan medewerkers van Petrobras in ruil voor opdrachten. Dit leverde zo'n 27 miljard euro aan orders op.

Mogelijk moet SBM Offshore opnieuw gaan onderhandelen over een schikking. Hoe dan ook leidt het afblazen van de deal opnieuw tot onduidelijkheid bij het bedrijf, wat eveneens de pijnlijke afstraffing op de Amsterdamse beurs verklaart. De koers van het aandeel kelderde ruim 10 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden