Brazilië eist miljoenen van olieconcern voor milieuramp

De Braziliaanse minister van Milieu wil de staatsoliemaatschappij Petrobras aanslaan voor 194 miljoen gulden schadevergoeding voor de olieramp vorige week in de rivier de Iguaçu in het zuiden van het land....

AFP

De helft van de weggestroomde olie is weer teruggepompt, zei een directeur van het oliebedrijf Petrobras. De minister van Milieu, José Sarney Filho, vond echter dat de maatschappij veel moest betalen omdat het niet de eerste keer is dat olie de natuur in stroomt. In januari ontsnapten 1300 ton ruwe olie aan een van de elf Petrobras-raffinaderijen en vervuilde de baai van Rio de Janeiro.

Ook de deelstaat Parana eist schadevergoeding: 64 miljoen gulden. De raffinaderij waaruit de olie wegliep, ligt ongeveer 25 kilometer van Curitiba, de hoofdstad van Parana. De grootste Braziliaanse milieuramp in 25 jaar deed zich begin vorige week voor.

Meer dan tweeduizend mensen zijn ingezet bij de schoonmaakactie, die volgens de leiding eind deze week klaar kan zijn. De olieplas wordt volgens Petrobras vooralsnog tegengehouden op 43 kilometer van de ramp, waar woensdag een dam van vlotten werd neergelegd. Mocht de olie er toch langs komen dan liggen er in de Iguaçu nog vier stuwdammen die de olieplas zullen stuiten, zeiden deskundigen tegen Braziliaanse kranten.

De Argentijnse autoriteiten heben de 'ecologische noodtoestand' uitgeroepen in de noordoostelijke provincie Misiones, dat grenst aan Parana. Het gaat om een voorzorgsmaatregel, onderstreepte een woordvoerder van de provincie. De verwachting is niet dat de olieplas het Argentijnse gedeelte van de Iguaçu, met de vele watervallen, zal bereiken.

Hoewel de hoeveelheid olie die de rivier is ingestroomd drie keer zo groot is als bij de ramp in de baai van Rio de Janeiro zal de schade aan de natuur vermoedelijk minder zijn, zeiden milieugroepen maandag. De reden is dat de flora en de fauna in de streek al zwaar te lijden heeft gehad. Al de steden langs de Iguaçu lozen hun afvalwater in de rivier, ook Curitiba, waar volgens milieugroepen slechts een derde van het afvalwater eerst wordt gezuiverd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden